Tarragona Empresarial al Twitter 16/07/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Actualitat


Per primer cop des de l’inici de la recuperació, Tarragona presenta una evolució positiva i generalitzada a tots els sectors econòmics
T.E.
10/07/2019

La Memòria Econòmica de Tarragona 2018, presentada avui a la Cambra de Comerç de Reus, assenyala que, per primer cop des de l’inici de la recuperació, la bona marxa dels negocis és generalitzada a tots els sectors.

Destaca el canvi de tendència molt positiu que experimenta la construcció. Els bons resultats de la marxa dels negocis a la construcció han anat acompanyats d’un increment de les afiliacions al sector del 5% el 2018 (1.068 afiliacions més), aportant així el 15% de les afiliacions creades aquest darrer any. El sector serveis, amb un increment relatiu del 2,6%, ha contribuït amb 5.392 llocs de treball nets, el que es tradueix en una aportació, atès el pes del sector, de més del 70% de l’ocupació total.

A la reactivació del sector de la construcció se suma l’evolució positiva dels indicadors d’activitat residencial. D’una banda, el saldo entre habitatges iniciats i acabats torna a ser lleugerament positiu, gràcies sobretot al fort increment del nombre d’habitatges iniciats, que quasi duplica la xifra de 2017 fins als 931 habitatges.

Pel que fa al balanç turístic, els resultats són positius però una mica pitjors que els de 2017 quan es van registrar màxims històrics. A la Costa Daurada el nombre de viatgers allotjats en hotels disminueix un 6,8%, però encara es manté per sobre dels 2,6 milions, segona millor xifra de la sèrie històrica. Igualment, a Terres de l’Ebre els visitants s’han reduït un 5,4% fins als pocs més de 300.000 viatgers.

El sector exterior a Tarragona experimenta una reducció de les exportacions nominals del 2,1% fins als quasi 8,5 milions d’euros. Aquesta reducció s’explica perquè el sector de petroli i derivats, el segon més important en l’exportació tarragonina, ha registrat un descens del valor de les exportacions del 29%. Per contra, sectors com l’alimentació o altres béns d’equipament han registrat increments superiors al 4%. Pel que fa a les importacions, aquestes augmenten un 8%, lleugerament per sobre de la mitjana catalana (7%), un indicador que reflecteix la fortalesa de la demanda interna a Tarragona.

El nombre d’afiliacions ha augmentat a totes les comarques de Tarragona excepte a la Terra Alta, on registra un lleuger descens del 0,8%. En termes relatius, la meitat de comarques experimenta un augment dels llocs de treball superior al 3%. En valor absolut, el Tarragonès registra quasi 2.900 afiliacions més i el Baix Camp poc més de 1.100.

Tant al Camp de Tarragona com a Terres de l’Ebre, el ritme de creixement interanual de les afiliacions s’ha moderat força en el primer trimestre de 2019. Al Camp de Tarragona l’increment dels llocs de treball ha estat del 0,9%, mentre que al Camp de Tarragona ha arribat a caure un 0,5% interanual. Cal remarcar que no s’observaven descensos de l’ocupació des de 2014.

La Memòria Econòmica de Tarragona 2018, patrocinada per Banco Santander, ha estat presentada avui a la Cambra de Comerç de Reus per la seva directora, Carme Poveda. L’acte ha estat presidit pel president de la Cambra de Reus, Jordi Just, i ha comptat amb la presència de Luis Herrero, director territorial institucional de Banco Santander a Catalunya.

Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies