Tarragona Empresarial al Twitter 19/06/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Actualitat


La crisi i la irrupció de les tecnologies, dos factors que han canviat l'empresa
CRISTINA VALLS
10/04/2019

Els plans d'ocupació i el mercat laboral tenen objectius diferents. Amb aquesta afirmació, ha iniciat discurs aquest dijous el director executiu d'estratègies d'Ocupació de Barcelona Activa, Francisco Ramos, a l'aulari del Mas Carandell de Reus aquest dimecres al migdia. La finalitat de la intervenció ha estat presentar el 'Llibre blanc del futur del(s) treball(s). Reflexions per a una nova política econòmica local', del qual n'ha desglossat les reflexions més importants.

Aquest volum, també disponible en l'entorn virtual, és el fruit de tot un procés d’anàlisi, amb visió global i interdisciplinari que compta amb les postures de personalitats del món acadèmic i científic. A més, també s'inclouen conclusions d’estudis de diverses institucions, anàlisis sindicals i entrevistes, tant en l’àmbit local com internacional. "Aquest llibre va néixer d'una sensació de frustració. Ara, ser mileurista sembla un assoliment, quan abans era tot el contrari. Les coses han canviat i, en part, ha estat per la crisi econòmica, però també per la irrupció de les tecnologies, que han revolucionat el món en tots els seus àmbits", ha afegit Ramos. En aquest sentit, ha dit que "el més important" és veure "quines solucions tenim per donar-hi resposta" i "com ens adaptem a aquestes".

La precarietat i l'adaptació al canvi constant han estat temes que han aparegut nombroses vegades a la xerrada, i conceptes clau, com ara 'treball' i 'ocupació', també han estat abordats. Ramos n'ha distingit la diferència: "Treball és tot allò que es du a terme per satisfer unes necessitats determinades, sigui remunerat o no. D'altra banda, l'ocupació vol dir treball remunerat, una pràctica que esdevé la teva font principal d'ingressos, és a dir, l'eix estructural de la teva vida".

Tot seguit, també ha fet una reflexió sobre el treball i la seva transformació, on ha parlat de la deslocalització, els processos de subconstractació i els impactes de les TIC. Ramos ha posat com a exemples les agències de viatges, les quals han patit l'arribada de les plataformes virtuals com a principal competència. "Moltes de les empreses que vam conèixer abans de la crisi no les tornarem a veure, ja que s'han imposat altres tendències i formes de fer", ha dit.

Amb tot, ha explicat que hi ha administracions més o menys preparades i ha destacat Hisenda i la Seguretat Social. En la línia de la transformació laboral, també ha esmentat les creixents iniciatives que promouen la igualtat de gènere.

La crisi de l'ocupació
La crisi de l'ocupació, caracteritzada per un atur estructural i una infraocupació, han estat uns dels eixos de la xerrada. "Calen polítiques ocupacionals per solucionar-ho tot i retornar a lo d'abans o bé reformular tot de zero. També ens hem de preguntar què podem fer des del món local i quines coses podem fer en el nostre marc competencial", ha afegit Ramos.

Així doncs, el llibre aproxima a diversos punts importants del el món laboral, com ara l’estat del benestar, les polítiques actives d’ocupació i les ocupacions del futur, juntament amb un glossari de termes, gràfics i moltes referències bibliogràfiques. La presentació del 'Llibre blanc del futur del(s) treball(s)' s’inclou en els actes de celebració del 30è aniversari de Mas Carandell.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies