Tarragona Empresarial al Twitter 26/04/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Actualitat


200 directius empresarials de les comarques de Tarragona s’apunten a la Quarta Revolució Industrial a Reinventa’t 2018
Més de 200 directius de les comarques tarragonines han participat avui a la segona edició de Reinventa't.
T.E.
23/11/2018

Més de 200 directius de les comarques tarragonines han participat avui a la segona edició de Reinventa't, jornada organitzada per l'AED que ha aprofundit en els canvis que la tecnologia està provocant a les organitzacions en la Quarta Revolució Industrial.

L'expert en transformació digital i conductor de la jornada, Marc Vidal, ha obert el debat afirmant que a la Indústria 4.0 la digitalització és una anècdota perquè “allò que és essencial és la transformació”, i ha concretat els ingredients d’aquesta transformació: nous clients, nous processos més sostenibles, nous llocs de treball, noves habilitats i nous models de negoci. Segons Vidal, en l’era digital el que tindrà un valor incalculable serà “allò que no es pugui automatitzar”.

La primera sessió ha tractat de donar resposta a la pregunta “Què manté als líders desperts a la nit?” i ha comptat amb la participació de Núria Blasco, directora general de TEPSA; Pablo García, CEO d’Euroports Iberica; i Eloi Planes, president executiu de Fluidra. El debat l’ha moderat la periodista dels serveis informatius de TV3 Laura Solé. Blasco ha revelat que allò que li treu la son com a directiva és “com la revolució industrial afecta les persones i l’entorn de treball, el model de negoci” i ha declarat que, en aquest entorn de canvi, “hem de tenir organitzacions ràpides, àgils i flexibles”. Segons Blasco, “és molt difícil estar al dia de totes les novetats tecnològiques, però s’ha de tenir una mentalitat oberta i no tenir por als canvis”.

A Pablo García, el que el manté despert és “la continuïtat i sostenibilitat del negoci, com fer que la companyia duri trenta anys més” davant d’uns hàbits de consum que canvien molt ràpidament, ja que –com ha reconegut– en l’actualitat “mirar la competència no és suficient”. I ha afirmat que “el més important és començar pel canvi cultural” i que els directius han de “ser els primers en canviar la seva forma de gestionar”. En la mateixa línia, Eloi Planes ha mostrat la seva preocupació perquè l’empresa “pugui seguir el ritme de la transformació digital amb tots els canvis que venen”. Per a Planes, que ha apostat per la innovació i la internacionalització per renovar l’estratègia de la seva companyia, la clau en aquest moment crucial és que “les organitzacions siguin capaces de generar les habilitats adequades” perquè tot i les reticències que puguin tenir el directius inicialment, tothom ha d’acabar adaptant-s’hi.

A continuació, Santiago Márquez, CTO de Clluc, ha donat resposta als molts interrogants que suposa la tecnologia Blockchain en el bloc "L’evolució de l’economia: Blockchain i més enllà”. En una distesa conversa amb Marc Vidal, l’expert ha recordat que “Bitcoin va ser el punt de partida de la tecnologia Blockchain” i ha explicat que en un món en el qual hi ha una gran presència d’intermediaris, el Blockchain es presenta com “una tecnologia que elimina els intermediaris o els dóna un rol menys important”, ja que “els processos s’automatitzen”. Márquez creu que el Blockchain no es podrà aplicar a totes les empreses, ja que només servirà a aquelles “on els intermediaris no aporten valor”.

Al voltant d’una qüestió vital en aquest àmbit, com és la seguretat, Márquez ha dit que “Blockchain és més o menys segura en funció del poder computacional que se li hagi dedicat”. Per tal que ningú pugui alterar les dades que hi entren en joc, s’hi hauran de dedicar “molts esforços”.

Després d’una pausa, la jornada s’ha reprès amb la ponència titulada “L’impacte del salt tecnològic en la salut de les persones”, protagonitzada per Carlos Buesa, CEO de la farmacèutica Oryzon. Buesa ha afirmat que estem davant la irrupció d’una sèrie de tecnologies que “canviaran la medicina i la nostra concepció com a éssers humans”. En la seva opinió, el fet que la tecnologia sigui capaç de curar malalties terribles, demostra que el segle XXI és el segle de la biotecnologia”. I, en un sentit ampli, ha retratat el rol de líder que han de jugar els directius en l’estratègia actual de les organitzacions: “Un CEO és el primer venedor d’una companyia”.
Josep Ametller, fundador de Casa Ametller; Daniel Milan, director general d’EMATSA; i María Jesús Rico, sòcia de Risc, Govern i Compliment de KPMG a Catalunya; han participat en la taula “Una nova cultura empresarial: alineant productes, govern corporatiu i ètica”, on han desvetllat els factors que faran que les empreses siguin més competitives en la nova era dels negocis, sota la moderació de la periodista Laura Solé. Josep Ametller, al capdavant d’una empresa amb origen al camp, ha afirmat que “gràcies a la tecnologia, les empreses artesanes tenen futur. Cal aprofitar aquesta oportunitat”. Dues claus perquè aquest sigui un model d’èxit són l’honestedat i la transparència. “No podem perdre els valors fundacionals, hem de ser transparents en tot el que fem i si hi ha un problema de reputació hem de donar sempre la cara”.

Daniel Milan ha coincidit en la necessitat de “ser transparents”, especialment en empreses amb participació pública i privada, i ha destacat l’ús de les xarxes socials per aportar tota la informació possible i mantenir la confiança amb els clients. I ha afegit que el que dóna valor diferencial a les empreses és “com gestionen les persones”.

María Jesús Rico ha afegit un altre element a la transparència: la credibilitat. “La transparència és molt important, però també ha de ser creïble. Hem de demostrar que les coses són com diem. Ens hem de creure la nostra història”. I ha afegit que “els codis ètics són una molt bonica declaració d’intencions”, però el que realment és important és “aconseguir que tots els treballadors segueixin aquest codi”.

En la recta final de Reinventa’t 2018, el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, han compartit la sessió “Lideratges en la quarta revolució industrial” amb l’emprenedor, esportista i aventurer Albert Bosch. Masana s’ha plantejat com impacten en la gestió empresarial les tecnologies emergents i ha fet una enumeració dels elements que defineixen els líders d’avui: “coordinadors, facilitadors, humils, transparents, emprenedors, solidaris i que tinguin un feedback de 360 graus”. En línia amb el que s’ha aportat al llarg de tota la jornada, Masana considera que el directius “gestionem persones, no robots”. I ha donat pas a la intervenció d’Albert Bosch concloent que “la base del lideratge és la passió”.

L’emprenedor i aventurer, que ha participat en reptes com el rally Dakar, l’ascensió a l’Everest o la travessa de l’Antàrtida, ha recalcat que els directius han d’entendre que “lideren persones” i que han de ser “líders responsables”. Segons Bosch, ara la clau de l’èxit es “crear valor” ja que “la cultura de l’esforç ha caducat perquè no n’hi ha prou”. I ha advertit que “qui no està preparat per al fracàs no es mereix l’èxit”.

Per a Bosch, apuntar-se a la 4RI és una decisió personal. “Cada persona, amb la seva individualitat, assumirà sumar-se o no a aquesta Quarta Revolució Industrial. No podem obligar a la gent a fer-la. Ha de sortir de dins”. I ha sentenciat: “Si som responsables i ho vivim en positiu i amb passió, viurem la Quarta Revolució Industrial com un moment únic”.

Josep Andreu, president del Consell de l’AED a Tarragona, ha estat l’encarregat de tancar Reinventa’t 2018. Andreu ha agraït la presència als assistents, així com als patrocinadors (Diputació de Tarragona, CaixaBank, Sorea) i col·laboradors (Port de Tarragona, Repsol, Sothis) que han fet possible que la jornada hagi estat tot un èxit. Fent una síntesi del que s’ha viscut avui a Reinventa’t, Andreu ha afirmat que “no hi ha dubte que estem assistint a la transformació dels models de negoci i dels hàbits de consum”, i que “més que mai, és el moment de reinventar-nos”. I ha insistit en la necessitat de portar a terme “un canvi cultural en les companyies”, i fer de la flexibilitat i la creativitat dos elements clau d’aquest canvi.

Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies