Tarragona Empresarial al Twitter 26/04/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Actualitat


La neteja de la via pública i el regadiu, accions per aprofitar l’ús d’aigua no potable a Reus
Imatge de la instal·lació de la filtració de reg de la zona del Tecnoparc.
Càrrega d'aigua no potable per la neteja del clavagueram.
T.E.
13/08/2018

Aigües de Reus ha dut a terme diversos treballs per reaprofitar l'aigua no potable a la ciutat amb l’objectiu de potenciar el seu ús públic i els ha destinat a accions com ara el regadiu d’horts urbans i d’algunes zones de la capital del Baix Camp. Ja fa temps que aquests recursos hídrics es destinen a finalitats específiques com ara la neteja de la via pública, un procés que es desenvolupa íntegrament amb aigua no apta per l’ús de boca.

Els treballs que es duen a terme a la ciutat són diversos. Hi ha accions en marxa a Mas Iglesias, on s'ha procedit a la instal·lació de canonades i l’arranjament de l’antiga bassa de Mas Iglesias. Les obres han consistit a recuperar l’antic pou, instal·lar unes canonades i adequar la bassa. Finalment, s'ha convertit en un dipòsit per fer possible el regadiu de forma eficient. Es preveu que els treballs d’adequació de la bassa i recuperació del pou estiguin enllestits en unes setmanes.

La recuperació i el manteniment de minats és una altra assignatura que té sobre la taula Aigües de Reus. Aquest projecte permetrà recuperar i aconseguir una millora de les mines i aqüífers del terme municipal amb la finalitat de potenciar el consum d’aigua de proximitat. La baixa qualitat de l’aigua de determinades mines o aqüífers permet destinar-la a usos molt concrets, com ara la neteja viària o el reg de jardins i horts urbans. En aquest cas, l’ens ja aprofita l’aigua dels minats de Monterols i Hidrofòrica per a ús de boca. L’objectiu que hi ha a curt termini és millorar aquestes captacions, que ja es duen a terme en l’actualitat.

Com a assignatura pendent es troba la recuperació de les mines d’Almoster i del barri Fortuny, avui sense utilitzar. Es vol aprofitar els seus recursos a usos que no precisen d’aigua potable.

Els pous de l’Agro Reus

Tot i les iniciatives i projectes engegats, la reutilització d’aigua no potable a la ciutat és una realitat que ja porta cua. I és que al polígon industrial Agro Reus ja existeix una xarxa de distribució paral·lela per l’abastiment d’aigua. Des d’aquesta infraestructura, es proporciona aigua als pous anomenats City, Roquís i Agro Reus. L’aigua, en aquest cas, té un important nivell de nitrats, que no es poden destinar al consum humà.

Una altra zona que utilitza aigua no potable és el polígon Tecnoparc, on hi ha una xarxa separada que permet el regadiu de tota l’àrea. Aquesta xarxa abasteix d’aigua no potable i prové de la recuperació d’un minat (el del Gilet).També hi ha l’opció de connectar amb l’aigua del Molinar, que està reciclada i prové de l’Estació Depuradora de Reus. Es pot emprar per a reg després d’un tractament previ i pot efectuar-se a les instal·lacions del Tecnoparc.

L’objectiu d’Aigües de Reus és seguir aprofundint en aquesta política d’usos de l’aigua reciclada. Tret que permet alliberar aigua potable de la xarxa municipal i de la del fons d’abastament. Està previst que al llarg del 2019 es faci una inversió important en la millora de la qualitat de l’aigua que s’obté en els pous de l’àrea de Bellisens amb la finalitaat que pugui destinar-se a usos de boca, després de la instal·lació d’un sistema de tractament per a la reducció de nitrats.

La primera depuradora de l’Estat

Reus es distingeix com a una de les ciutats pioneres a l’Estat en tenir depuradora d'aigües residuals. Va ser creada als anys trenta del segle XX i es va destinar a usos alternatius. L’agricultura i el reg de zones enjardinades d’urbanitzacions pròximes a la ciutat van algunes de les accions concretes.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies