Tarragona Empresarial al Twitter 22/07/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Actualitat


Promoure la biodiversitat beneficia la producció sostenible de l’arròs
T.E.
20/04/2018

Gràcies a la col•laboració de Kellogg i Ebro Foods amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), s’ha estudiat la gestió de la biodiversitat en benefici del cultiu de l’arròs i la seva sostenibilitat al Delta de l’Ebre.
L’objectiu principal de l’estudi ha estat analitzar les oportunitats d’implementar mesures que afavoreixin la biodiversitat i que podrien ser beneficioses pel conreu de l’arròs i la seva sostenibilitat. La biodiversitat és la varietat de vida al nostre planeta i la seva correcta gestió facilita la posada en marxa de polítiques i accions que afavoreixin la protecció del nostre entorn.
L’estudi, desenvolupant durant l’any 2017, conclou que les mesures millor valorades per la comunitat agrícola i més eficaces per afavorir la biodiversitat van ser algunes de les promogudes pel programa d’agricultura sostenible Origins® de Kellogg i aplicades pels agricultors del Delta de l’Ebre en els darrers anys: plantar lliris grocs per mantenir l’estabilitat dels canals de drenatge i augmentar la població de ratpenats mitjançant la instal•lació de nius per millorar el control de plagues.

Plantar lliris grocs
El manteniment d’una xarxa de drenatge eficient per gestionar l’aigua és un dels principals interessos en la producció d’arròs i una de les majors limitacions és la presència del cranc vermell americà. Aquesta espècie invasora construeix galeries subterrànies que impedeixen el control del nivell de l’aigua i afavoreixen el col•lapse d’algunes infraestructures. Plantar lliris grocs (Iris pseudacorus), que creen amb les seves arrels una xarxa que impedeix que el cranc construeixi les seves galeries, ajuda a mantenir l’estabilitat dels canals de drenatge.

Instal•lació de nius de ratpenats
Les larves del cuc de l’arròs (Chilo suppressalis) perforen les canyes d’arròs per alimentar-se dels teixits interns de la planta, produint danys importants. La instal•lació de nius facilita el creixement de les poblacions dels seus predadors, especialment ratpenats, controlant la plaga de forma natural.

Noves mesures
A més de les mesures ja implantades, IRTA recomana noves mesures basades en l’acceptació inicial dels agricultors i els experts. Aquestes consisteixen a afavorir els hàbitats adequats per les libèl•lules per controlar les plagues de quironòmids; conrear Hippuris vulgaris, una planta silvestre amb propietats insecticides i fungicides que ajuda a combatre fongs, pugons i aranyes roges; i la instal•lació de nius i perxes per tal que proliferin les aus rapaces diürnes i nocturnes que ajuden a controlar la presència de rosegadors i altres aus silvestres.
Els investigadors d’IRTA han realitzat aquesta anàlisi en col•laboració activa amb els agricultors, tècnics del sector i experts mediambientals per identificar quines són les mesures de protecció de la biodiversitat dels camps d’arròs que alhora ajuden els agricultors, tenint en compte criteris agrícoles, ambientals, econòmics i socials.
Segons Carles Ibáñez, Doctor en Biologia i investigador d’Ecosistemes Aquàtics d’IRTA, que ha participat en aquest estudi, “el treball realitzar permet establir un pla orientat a impulsar la biodiversitat incloent mesures agronòmiques i de gestió de l’hàbitat específiques, que s’implementaran de manera experimental en col•laboració entre agricultors i investigadors”.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies