Tarragona Empresarial al Twitter 22/07/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Actualitat


Vila-seca, pol d’oportunitats
«Entendre el municipi com a part integrant d’un context més gran fa prendre decisions diferents a si veus el municipi com una illa», destaca Poblet.
T.E.
27/03/2018

La situació geogràfica, les bones connexions i la disponibilitat de sòl industrial fan del municipi un dels llocs de major atracció per a noves empreses. El desenvolupament de la ZAL a la Pineda o el projecte turístic de Hard Rock al CRT, grans inversions pel futur més immediat. L’Ajuntament aposta per la cultura com a font de promoció econòmica i valor afegit com a destinació turística.

El nom de Vila-seca prové de l’àrab villasicca, que vol dir la vila del camí. L’origen del nom de la població evidencia la situació estratègica que gaudeix el municipi dins del mapa territorial. Una situació que s’ha mantingut al llarg dels anys i que avui s’ha convertit en un dels punts forts per entendre el seu atractiu econòmic. Una ciutat que ha sabut fer conviure una potent activitat industrial a tocar d’una de les destinacions turístiques capdavanteres de la Costa Daurada.

Vila-seca compta amb connexions directes per carretera cap a Barcelona, València o l’Aragó i alhora el seu terme limita amb un aeroport i un port de primer nivell. L’alcalde de Vila-seca, Josep Poblet, destaca la posició central del municipi dins del Camp de Tarragona, però apunta que «si no desenvolupes una bona política d’infraestructures i estratègies d’urbanisme i qualificació de sòls per a usos econòmics, no serviria de res estar ben connectat. El resultat és que Vila-seca ha rebut enormes inversions públiques i privades. Les facilitats i les bones condicions han captat inversions i les empreses encara s’hi han de fixar més. Vila-seca no s’ha aturat».
Dins de la configuració de la trama urbana ha jugat un paper clau els darrers anys el desenvolupament del Raval de la Mar, que uneix des del 2013 el nucli urbà de Vila-seca amb el barri de la Pineda per una gran avinguda urbana de 3,3 kilòmetres. Aquesta via, apunta el batlle, «és el resultat de la lluita de 20 anys amb la indústria. No és fàcil passar d’una carretera de 6 metres a una avinguda de 45, amb una zona verda de 7 hectàrees i un vial segregat per a la circulació de mercaderies». L’origen per fer possible aquesta infraestructura, recorda, va ser la normalització del polígon químic que es va engegar l’any 1993 amb l’aprovació del Pla General. «Aleshores van topar l’interès públic i el privat, però al cap d’un temps hem complert tots els objectius. Avui tenim indústries sòlides, ben assentades, que generen riquesa i llocs de treball», destaca.

Un impuls definitiu a l’activitat econòmica del municipi va ser el desenvolupament del Parc Tecnològic i de Serveis l’Alba, que es va fer en tres fases i que avui dóna feina a unes 6.000 persones. «Va ser un instrument creat amb el Pla General que obeeix a una estratègia clara: ser punt cabdal per a la logística de serveis i la petita indústria que dóna suport a la gran indústria i al sector turístic del territori», recorda Poblet. Tot i la greu conjuntura de crisi econòmica, el polígon ha continuat atraent noves inversions els darrers anys, algunes de calat internacional, i encara compta amb espais lliures per a acollir noves empreses.

Pel que fa al turisme, «Vila-seca compta amb una forta estructura hotelera que genera més llocs de treball que l’estructura d’apartaments. Això significa estabilitat del mercat laboral i turístic», remarca Poblet. De fet, Vila-seca ha estat distingida de forma reiterada per l’associació Exceltur com una de les destinacions amb una millor rendibilitat socioeconòmica de tot l’Estat, és a dir, un dels llocs on es genera més riquesa i més llocs de treball per plaça hotelera.

Sobre l’antic projecte de BCN World, ara Hard Rock Entertainment World, als terrenys del Centre Recreatiu i Turístic (CRT), Poblet augura que «la tramitació està en un punt de no retorn. Estem ben a la vora que s’atorgui l’adjudicació definitivament». Per a l’alcalde de Vila-seca, el projecte de complex turístic integrat que ofereix la companyia nord-americana, amb una inversió total de 2.000 milions d’euros, és «el que millor s’avé amb el model turístic existent». «És un model que no genera competència a la resta d’empreses sinó que atrau nous turistes i va bé per a tots. Hem sabut instaurar una cultura de destinació de parc temàtic que ha anat bé i que ara hem de fer créixer», apunta. «El turisme a casa nostra era de referència europea i ara parlem de referències mundials», diu.
Poder cultural
«L’àmbit cultural no l’havíem considerat mai una indústria generadora de llocs de treball i de riquesa, però ara sí», assegura Poblet, tot subratllant l’oferta musical contínua dins dels cicles de l’Auditori Josep Carreras, les Festes Majors, el Cós de Sant Antoni o la Mostra Gastronòmica Tastvm com grans trets dins del calendari cultural anual a la vila. A aquesta oferta, però, el consistori pretén sumar el Parc Cultural del Castell i el Celler per tal de guanyar espais dedicats a la cultura i la difusió de la història local. «És una important inversió que generarà llocs de treball i alhora significarà un important imant cultural pel nostre municipi», assenyala l’alcalde.

Amb la restauració del Castell enllestida, l’Ajuntament de Vila-seca encara ara un nou repte per recuperar un edifici patrimonial de gran calat com és l’antic Celler de la Cooperativa. Per emprendre aquesta actuació, el municipi rebrà la màxima subvenció possible dels fons FEDER de la Unió Europea, 2 milions d’euros, que se sumaran a una inversió municipal de 5 o 6 milions més. «Transformarem un edifici noucentista de firma, fet per un arquitecte rellevant com va ser Pere Domènech i Roura, que avui ens dóna un gran valor en el món del turisme, la cultura i el lleure», destaca el batlle. Aquest serà, segons Poblet, «un dels projectes més rellevants que ha fet mai Vila-seca, que recupera una antiga instal•lació agrària amb la finalitat d’orientar-la al turisme, a la museïtzació, a les activitats escèniques i culturals».

Primeres obres als terrenys de la ZAL
Aquest mes d’abril entrarà en funcionament la campa de vehicles provisional que el Port de Tarragona ha construït a la Pineda per donar resposta a l’increment de moviments d’aquesta mercaderia els darrers anys. Es tracta d’un espai de 12,43 hectàrees, a tocar de les actuals instal•lacions portuàries, que s’asfaltarà i podrà acollir fins a 5.000 cotxes per importar i exportar. En un futur, aquesta àrea serà una porció de la Zona d’Activitats Logístiques que el Port ha projectat al terme de Vila-seca sobre una superfície total de 100 hectàrees.

«Entendre el municipi com a part integrant d’un context més gran fa prendre decisions diferents a si veus el municipi com una illa», destaca Poblet, que veu en la bona entesa amb les administracions del territori una oportunitat per créixer de la mà. «El Port de Tarragona no pot créixer per l’espai terrestre de Tarragona. Fa molts anys que Vila-seca dialoga amb el Port per establir una zona de transició des de la part més industrial i la zona turística, que és la ZAL. Amb 100 hectàrees, convertirà Vila-seca en el primer municipi al servei del Port i ens farà guanyar cada vegada més pes i més capacitat de decisió dins dels òrgans de govern del Port», afirma. Des de l’Autoritat Portuària confien que la tramitació de la ZAL estigui enllestida al llarg d’aquest 2018 per començar a dotar-se d’espais per a les activitats d’empreses auxiliars.

La cirereta, diu l’alcalde, serà l’arribada de la nova terminal de creuers que s’ha de fer amb la construcció del contradic d’Els Prats, a l’extrem nord de la Pineda. «Vila-seca aspira a tenir un paper de lideratge en el creuerisme i convertir-se en el punt des d’on distribuir aquests nous visitants pel conjunt del territori en un dia d’estada: La Pineda, Cambrils, Salou, Priorat, Ruta del Cister, Conca de Barberà, PortAventura, Tarraco Romana...»

Aposta per la professionalització i la recerca turístiques
Vila-seca és ciutat universitària des del curs 2002-2003, quan la URV va instaurar-hi els seus estudis de Turisme, un dels primers de tot Catalunya. D’una escola universitària amb una sola diplomatura, Vila-seca ha passat a tenir una Facultat de Turisme i Geografia que s’ha convertit en un referent a nivell estatal en els tres graus que ofereix. Una facultat que ha permès dotar de professionals ben formats al sector turístic del territori i que ha mantingut uns lligams molts estrets amb l’empresa privada.

D’altra banda, des de l’any 2010, el pol de coneixement turístic de Vila-seca es complementa amb el Parc Científic de Turisme i Oci de Catalunya (PCT), un ens únic a tot Catalunya que compta amb l’impuls de la pròpia URV, l’Ajuntament de Vila-seca, la Diputació de Tarragona i els empresaris turístics aglutinats dins de la FEHT. En aquests anys, el PCT s’ha erigit com un important focus de recerca i innovació turístiques amb una transferència continuada a l’economia del conjunt de Catalunya.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies