Tarragona Empresarial al Twitter 26/04/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Actualitat


Després de més d’un segle en funcionament, Ercros tanca la planta de clor de Flix
T.E.
12/12/2017

A Flix, la planta de clor va deixar de funcionar el pasta diumenge dia 10, 118 anys després de la posada en marxa en aquesta fàbrica de la primera planta electrolítica d’Espanya i tercera d’Europa. La metodologia amb mercuri ha estat prohibida per la Comissió Europea i la data límit per deixar-hi de produir era el dilluns, 11 de desembre.

També ho va deixar de fer la planta de producció de clor amb tecnologia de mercuri de la fàbrica de Vila-seca I, que va deixar d'operar el passat 4 de desembre, després de 47 anys d'activitat. A partir d'aquesta data, s'han iniciat les proves per a la posada en marxa de l'ampliació de la planta de clor amb tecnologia de membrana. Aquesta tecnologia està considerada MTD i per tant no està afectada per la prohibició de la CE. Aquesta fàbrica va ser la primera a Espanya en implantar la tecnologia de membrana el 1992.

Ercros ha cessat la seva activitat en aquestes fàbriques en compliment amb allò que estableix la Directiva d'emissions industrials de 2010 i la Decisió de la Comissió Europea de 2013, en les quals s'estableixen les conclusions sobre les millors tecnologies disponibles (MTD) per a la producció de clor-àlcali i prohibeixen l'ús de la tecnologia de mercuri a partir de l’11 de desembre de 2017.

Ercros i els comitès d'empresa van acordar que l'ERO afectarà a 105 treballadors, 43 a Flix (on es mantindrà la producció de fosfat bicàlcic fins al 2020), 23 a Vila-seca i 34 a Cardona, al Bages (on la planta cessarà definitivament l'activitat).

La de Flix va ser la primera planta electrolítica – que va aplicar l'electricitat al procés de fabricació de clor- de l'Estat espanyol i la tercera d'Europa i havia arribat a donar feina a 1.500 treballadors. Després de l'últim ERO, la plantilla de Flix era d'unes 120 persones però el nou expedient d'ocupació afectarà 43 treballadors que, com es va pactar entre la companyia i el comitè d'empresa, rebran una oferta per traslladar-se a altres fàbriques de la companyia. Si la reubicació no els satisfà, seran acomiadats. L'ERO també preveu 22 jubilacions dels empleats actuals de la planta flixanca.

Ercors, a Flix, seguirà produint fosfat bicàlcic (additius per a l'alimentació animal) fins al 2020, amb 44 treballadors a la fàbrica. La continuïtat d'aquesta planta va ser possible gràcies a l'acord amb Covestro, el passat mes de març. La filial de Bayer es va comprometre a continuar adquirint clor a Ercros (de qui n'absorbeix el 30% de la producció) per produir àcid clorhídric a la planta d'MDI de Tarragona i vendre aquest àcid a la química catalana per subministrar la planta de fosfat bicàlcic de Flix.

L'ampliació de la capacitat de producció de clor amb tecnologia de membrana a la fàbrica de Vila-seca I ha estat de 65.000 t/any, que afegides a la capacitat que hi havia fins ara suma una capacitat de 120.000 t/any. Ercros espera que l'ampliació de la planta estigui plenament operativa abans de finalitzar l'any. Paral·lelament a aquesta actuació, també s'han construït en aquest centre noves plantes de fabricació d'hipoclorit sòdic i àcid clorhídric i de concentració de sosa càustica, per tal de satisfer la demanda dels clients. Totes aquestes actuacions han requerit una inversió de 29 milions d'euros.

Al llarg del primer trimestre del 2018, Ercros espera que entri en funcionament l'ampliació de 15.000 t/any de la capacitat de producció de la planta de clor amb tecnologia de membrana a la fàbrica de Sabiñánigo, fins a aconseguir una capacitat total de 45.000 t/any. Avançant-se a la legislació europea, aquesta fàbrica ja havia realitzat el canvi de tecnologia de mercuri a membrana l’any 2009. En aquest període, també està previst posar en marxa una nova planta d'àcid clorhídric en aquest centre. El cost de les dues actuacions és de 14,5 milions d'euros.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies