Tarragona Empresarial al Twitter 21/04/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Actualitat


Experts internacionals debaten a la URV sobre com el turisme transforma els territoris i les destinacions
T.E.
17/10/2017

Durant els propers dies 18 a 21 d’octubre, experts internacionals del sector turístic es trobaran a la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili a Vila-seca en el simposi “Tourism Shaping Places. Mobilities and Tourism Destination Evolution”. Assistents de dinou països de tots els continents bescanviaran anàlisis crítiques sobre models turístics emergents en un escenari de canvi global, així com propostes de millora en el desenvolupament turístic sostenible.

En el context de la vida contemporània, el turisme ja no es pot entendre de manera binària: ser a casa o a l’estranger, viatjar per feina o per plaer, ser l’anfitrió o l’hoste. En un mapa del món constantment marcat per un seguit de connexions i desconnexions canviants, la “mobilitat dels esdeveniments” té repercussions socials, polítiques i econòmiques. Un dels ponents destacats de la jornada, Kevin Hannam professor de Mobilitats del Turisme a la Middlesex University de Dubai, estudia aquests fenòmens com a un procés de trauma, transformació i transició. Hannam ha descrit casos on un esdeveniment geopolític s’utilitza per a revitalitzar el turisme a través d’un relat utòpic, i d’altres on ha suposat una redistribució de les fronteres que comporta un replantejament dels espais i d’una governança múltiple. Hannam farà la presentació “Tourism Mobilities, Borders and Bodies” dimecres 18 a les 18:45 h. Un cop patits els efectes negatius de les estratègies de turisme industrials, les economies alternatives s’han introduït en el sector turístic aparentment en un marc més plural i socialment més just. Durant dècades les principals destinacions han vist deteriorar-se la seva comunitat local, augmentant les desigualtats socials i transformant barris residencials en urbanitzacions turístiques estèrils. Davant d’això, les plataformes d’economia col•laborativa es presentaven com una eina revitalitzadora de les comunitats locals. En canvi, s’incrementen les crítiques que assenyalen aquestes iniciatives com a disfresses per a models de negoci capitalista neoliberal que tindran conseqüències imprevisibles. Degut a aquesta controvèrsia, la també ponent convidada Szilvia Gyimóthy, cap de la Unitat de Turisme al Departament de Cultura i Estudis Globals de l’Aalborg University de Dinamarca, insisteix en la necessitat d’una recerca objectiva que desveli les paradoxes de l’economia col•laborativa en diferents contexts, i alhora serveixi per a promoure un futur més inclusiu i sostenible a les destinacions estudiades.

Els complexos turístics tenen elements en comú amb una àrea urbana i per tant es poden adreçar des de conceptes com la densitat, la centralitat, la diversitat i els espais públics. Tot i que habitualment considerem aquest model turístic com a entitat artificial aïllada del seu context històric i sociocultural, el professor Mathis Stock argumentarà en la seva ponència que es poden desenvolupar d’una forma similar a com es fa amb una urbanització. El responsable del grup Cultures i Natures del Turisme de l’Institut de Geografia i Sostenibilitat a la Universitat de Lausane, Suïssa, descriu els llocs turístics com a noves formes d’urbanisme diferents de les ciutats.

L’esdeveniment organitzat pel grup de Recerca d’Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (GRATET) del Departament de Geografia juntament amb la Unió Geogràfica Internacional (IGU), s’emmarca dins el projecte europeu MOVETUR, que estudia com els canvis en els patrons de mobilitat global estan transformant les destinacions turístiques i que està finançat pel Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat i la Unió Europea. Compta amb la col•laboració del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, de l'equip de Turisme i Sostenibilitat de la Universitat Oberta de Catalunya i de la Diputació de Tarragona.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies