Tarragona Empresarial al Twitter 21/04/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Actualitat


L’economia de l’Ebre continua amb una lenta recuperació
T.E.
02/06/2017

L’Informe d’Economia Local i Regional Terres de l’Ebre del 2016, elaborat per la Càtedra d’Economia Local i Regional (CELiR) de la URV, confirma el procés de recuperació de l’economia de les Terres de l’Ebre, després de l’enorme sagnia del pitjor període de la crisi econòmica, del 2009 al 2012.

Ara bé, la recuperació ha arribat més tard que a altres zones del país i va a un ritme lent, per sota de la mitjana catalana. A nivell global, l’últim trimestre del 2016 va finalitzar amb 49.838 afiliats a la Seguretat Social, 1.607 més que l’any anterior. Cal destacar la recuperació del sector de la construcció, amb taxes interanuals superiors al 5%; i creixements importants, dins el sector serveis, de l’hostaleria, els serveis empresarials o els socials, associats al “bon” any turístic. “L’ombra, no sabem si circumstancial, del recorregut anual és el creixement zero del sector industrial en acabar l’any”, apunta el director de la CELiR, Juan Antonio Duro. L’altra dada negativa és la desacceleració en la creació d’ocupació. Així mentre a Catalunya l’increment en els comptes de cotització es manté constant per sobre del 2% els darrers tres anys, a les Terres de l’Ebre el 2016 no ha estat bo i la pujada ha estat només del 0,82%. El 2016 es va tancar amb 11.400 aturats, 1.500 menys que el mateix període de l’any anterior.

Pel que fa a la renda disponible, la de les famílies ebrenques és el 75% de la mitjana catalana i en el període 2011-2013 –l’últim del qual es tenen dades- va empitjorar. Així la renda relativa va baixar en tres de les quatre comarques del territori, a l’única que va pujar va ser la Terra Alta. “Això fa més evident que cal pilotar un canvi estructural en la manera de fer global”, apunta Duro. De fet, des de la Càtedra s’indiquen diverses mesures per reconduir la situació, com desenvolupar projectes territorials, que permetin assolir economies d’escala i ser més eficients a partir de la col·laboració entre tots els agents socioeconòmics, públics i privats; a nivell sectorial cal promoure la indústria i el sector turístic com a factor clau, més enllà de l’agroindústria. La situació estratègica de les Terres de l’Ebre i la marca Reserva de la Biosfera poden ser dos elements importants a l’hora de potenciar aquests dos sectors. Fomentar la innovació i el coneixement; i dissenyar i executar polítiques de retenció de talent i de retorn, són altres de les recomanacions de la Càtedra.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies