Tarragona Empresarial al Twitter 26/04/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Actualitat


L’Índex del Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre incorpora el sector turístic
T.E.
05/05/2017

La Càtedra d’Economia Local i Regional (CELIR) ha presentat a la seu de l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre, el quart Índex de Clima Empresarial de les Terres de l’Ebre, el corresponent al segon semestre del 2016. Un document elaborat a partir d’enquestes qualitatives a unes 130 empreses de les quatre comarques de l’Ebre, i que per primera vegada ha incorporat el sector turístic. “Fins ara les empreses turístiques estaven englobades en el sector serveis perquè no teníem una mostra prou significativa per analitzar-ne el comportament per separat”, va explicar Pau Galiana, professor del Departament de Gestió d’Empreses de la URV i coordinador de l’Índex. “És important poder analitzar també aquest sector perquè és estratègic i té un pes important en el PIB de les Terres de l’Ebre”. Ara ja són sis els sectors econòmics analitzats: agricultura, agroindústria, industrial, construcció, serveis i turisme.

Pel que fa a les conclusions principals de l’Índex, cal destacar que durant el segon semestre de 2016 la producció ha augmentat (índex ponderat de 2.202) gairebé de forma idèntica a la del primer semestre, la qual cosa vol dir que el 2016 ha estat un any estable i de creixement moderat. L’increment no ha estat igual en tots els sectors, si bé és positiu en tots ells menys el del turisme, fet que s’explica pel factor estacionalitat, però les previsions de cara el segon semestre són positives. El sector que recull un major creixement de la producció és el de la construcció (2.81), seguit del primari i els serveis. Per al proper semestre els empresaris preveuen un major increment, en tots els sectors, amb un índex ponderat de 2.462. Respecte a l’ocupació, el segon semestre de 2016 ha tingut un comportament totalment estable amb un índex de 1.989. Més del 60% de les empreses han mantingut l’estabilitat en les plantilles i només un petit percentatge declara lleugers increments situats sobretot en la construcció, serveis i primari, mentre que la indústria i el turisme han perdut força laboral aquest darrer semestre.

“Durant aquests dos anys que fa que elaborem l’Índex hem detectat una mena de comportament cíclic. Ens trobem que mentre el primer semestre de l’any creix l’ocupació, al segon semestre es manté”, va assenyalar Galiana, tot precisant que el sector industrial continua sent el que té un comportament més preocupant. “Continua perdent ocupació i els empresaris preveuen que durant el primer semestre del 2017 mantindran aquesta línia decreixent”.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies