Tarragona Empresarial al Twitter 19/04/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Actualitat


Els graduats de la URV troben feina, continuen formant-se i es queden a treballar al territori
T.E.
21/01/2017

A la Jornada Universitat i món laboral, organitzada pel Consell Social de la URV, s'han presentat els estudis d'inserció laboral dels graduats al llarg dels últims anys. Empresaris, AQU Catalunya, investigadors i exalumnes han examinat la relació entre la universitat i el món del treball.

Amb la Jornada, el Consell Social de la URV ha volgut crear un espai de diàleg entre la Universitat i l’Empresa, ha dit el seu president, Joan Pedrerol. Ferran Mañé, director de l’Observatori de l’Ocupació de la URV, hi ha presentat les dades sobre la inserció laboral de les persones graduades per la URV des del 1998 fins al 2010, extretes del “Qüestionari per al seguiment de la inserció laboral dels graduats universitaris”. Aquest qüestionari, fet des de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari Català (AQU) amb el suport dels consells socials de les universitats catalanes, s’ha fet mitjançant enquestes als graduats en onades successives des del 2001, i la URV n’extreu i estudia les dades dels seus titulats.

L’última enquesta, de 2014, va estudiar la inserció laboral dels graduats l’any 2010, per veure la seva evolució en el mercat de treball, i la mostra obtinguda va ser representativa.
Actualment, un cop superada la fase més dura de la crisi econòmica, la satisfacció del jovent de la URV, sobretot de les dones, que ja treballa, respecte a la seva feina, ha augmentat. Fins l’any 2007, el nivell d’inserció laboral a la URV superava la mitjana de les universitats catalanes, però va empitjorar per la crisis econòmica, especialment entre les graduades. “La situació de la Universitat quan a la inserció laboral és bona, amb clarobscurs”, ha dit Ferran Mañé, professor d’Economia a la Facultat d’Economia i Empresa. El 61% dels graduats 2010 de la URV va trobar feina abans d’acabar els estudis o en menys d’un mes de la seva finalització, tot i que hi ha diferències per àrees de coneixement; el 21,8% entre 1 i 6 mesos, i el 17% va tardar més de 6 mesos. Curiosament, s’accedeix més aviat al mercat de treball que abans de la crisi, tot i que les condicions laborals han empitjorat. “No costa aconseguir feina, el que costa és trobar una bona feina o poder canviar a una altra millor”, ha observat.


La Jornada
La presentació de la Jornada ha anat a càrrec de Josep Anton Ferré, rector de la URV, Joan Pedrerol, president del Consell Social de la URV, i Josep Joan Moreso, president d’AQU Catalunya. Moreso ha qualificat l’enquesta catalana d’inserció laboral d'”instrument potent” de coneixement de la realitat i, des del seu punt de vista, la relació de la Universitat i l’Empresa és la d’un “amor impossible”, i que actualment no funciona. L’encarregat de pronunciar la ponència ha estat Xavier Prats, director general de Salut i Seguretat Alimentària de la Comissió Europea, que l’ha titulat : “Els reptes dels graduats i graduades de les universitats en l’empresa del segle XXI”.
I a la taula rodona “La formació a les universitats: oportunitats i mancances”, moderada pel periodista Xavier Graset, han parlat Martí Parellada, catedràtic d’Economia de la UB i coordinador general de l’informe CYD; Carles Vivas, de la junta directiva de PIMEC i coordinador de relacions PIMEC-Consells Socials Universitats; Anton Valero, president de FEIQUE i de Dow Chemical Ibérica, Josep Maria Panicello, exalumne de la URV i directiu de banca, i el mateix Joan Josep Moreso.

A la Jornada han assistit representants d’empreses, de PIMEC i de CEPTA; de l’administració pública, de col·legis professionals, tècnics d’inserció laboral i d’orientació professional, d’ajuntaments i d’altres universitats; polítics i professorat i alumnat universitari i representants sindicals, entre altres col·lectius. El públic ha intervingut activament al llarg de tota la Jornada.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies