Tarragona Empresarial al Twitter 26/04/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Cinc Preguntes


Dídac Rodríguez, coordinador de Acordia
''En el curt plaç els preus immobiliaris s’ajustaran encara més''

ED
29/12/2011

1. Què és Acordia? Quines empreses la conformen?

Acordia és el nom d’un col•lectiu d’agents immobiliaris fonamentalment de la ciutat de Reus, que tenim com objectiu col•laborar entre nosaltres per oferir més possibilitats de venda als nostres clients. Així doncs, un propietari determinat confia la seva representació en exclusiva a un agent immobiliari en concret però aquest posa l’immoble del seu client a disposició de la resta de integrants d’Acordia, és el que en diem “multiexclusiva”. És una manera de tenir una xarxa d’immobiliàries que oferiran l’immoble de forma coordinada, es a dir, amb la mateixa informació, les mateixes dades, el mateix preu...

No inventem res, amb altres països molt més madurs que el nostre pel que fa el sector immobiliari, ja fa anys que ho apliquen, és el que s’anomena MLS (Multiple Listing Service).

Nosaltres estem adaptant el bo i millor d’aquesta metodologia a les circumstàncies concretes del nostre territori i de la nostra manera de ser. Les empreses que en l’actualitat integrem Acordia som: Arunda Gestió, Brisasol, Finques Vilanova, Finques Martí, Grupo Inmobiliario González, OTA gestió immobiliària, SAF Reus, Serveis Immobiliaris Fortuny i Àgora Activa.

Acordia neix amb voluntat integradora, per tant està oberta a la incorporació d’altres agències que vulguin col·laborar.

2. El mercat immobiliari necessita un revulsiu. Quines mesures s’haurien d’adoptar des de l’administració i la mateixa banca?

A l’administració el mínim que se li ha d’exigir és concreció, i claredat. Fa molt pocs dies que hi ha hagut un canvi de govern a nivell estatal. Ja en la precampanya, el ara president del govern el Sr. Mariano Rajoy, en el seu programa electoral anunciava determinades mesures que pretenien reactivar el sector immobiliari, al voltant d’aquestes, hores d’ara, encara hi ha excessives inconcrecions. És imprescindible que en els propers dies tothom sàpiga amb exactitud l’abast de les mateixes per evitar que algú pugui estar supeditant la decisió de compra en funció, per exemple, de si té dret o no a una desgravació...

Pel que fa la banca, el que com a mínim se li hauria d’exigir és que no faci competència deslleial i quan un particular que té decidida la compra d’una vivenda va a alguna de les seves oficines per a demanar una hipoteca, que se li respecti aquesta decisió i que no s’intenti fer-lo canviar de parer i li vulguin vendre algun dels immobles que tenen en stock . Per altra banda que tingui el mateix criteri alhora d’oferir les condicions de finançament independentment si l’immoble que es compra és d’un tercer o és de la seva pròpia cartera d’immobles. Per producte seu poden arribar a finançar el 100 % del preu, en alguns casos fins i tot les despeses i els interessos son molt avantatjosos. Quan l’immoble que es vol comprar no és d’ells, tot son inconvenients.

3. Recentment vostès han celebrat una Fira Immobiliària pròpia. És hora de posar més imaginació per a vendre actius immobiliaris?

Sense dubte que és imprescindible adaptar-se als nous temps, el mercat actual ha canviat de la nit al dia. Fins fa 4 anys, més que vendre els pisos es despatxaven. S’ha de reconèixer que un particular que volia vendre, posant un cartell a la façana o al balcó, ja tenia força trucades dels interessats, i la immobiliària amb un cartell a l’aparador, també. Avui en dia s’ha de ser molt més proactiu, la diferència entre l’oferta i la demanda és molt gran. De tots els immobles que volen ser venuts, un percentatge petit serà el que finalment es vendrà. El propietari que vulgui ser dels pocs escollits haurà de superar amb encert una cursa d’obstacles i és aquí on les immobiliàries tenim molta feina a fer.

Hi ha tanta oferta que els potencials compradors no la poden pair tota. Aquí és on ha tingut un paper molt destacat la Fira Immobiliària que fa molt poc hem realitzat. Ha servit per a tenir molta notorietat pública i hem pogut recollir dades de persones que tenen interès a comprar.

4. Hi ha un excés d’oferta que difícilment pot assumir el mercat en els següents anys. Els preus haurien de baixar encara més?

Fins a finals de l’any 2007 portàvem molts anys (per circumstàncies que no cal repetir) amb pujades molt continuades. Entre l’any 2002 i el 2007, de mitja els preus es van multiplicar per dos. Ara tots plegats estem pagant aquests excessos. Com he dit, per a vendre avui en dia s’han de fer moltes coses i molt ben fetes. Ara bé n’hi ha una que sense la qual la resta no serveixen, i és que cal ajustar el preu de venda a la situació real del mercat. Val a dir que de mitja les operacions de compra venda que s’acaben tancant ho fan amb ajustos que oscil•len entre un 40 i un 50 % sobre els màxims. En general la meva recomanació seria que aquella persona que s’estigui plantejant vendre un immoble, que pensi si pot esperar-se 8-10 anys (traient-li algun altre profit, potser llogant-lo). Si és així, que ara no vengui. Si al contrari, i per les circumstàncies que sigui no li convé o no pot esperar tant de temps, que es posi en mans d’un professional que l’assessorarà adequadament (no cal dir que li recomano els companys d’Acordia). Una de les primeres coses que li farà serà un estudi de preu de mercat i fent la resta de feina com cal, tindrà altes possibilitats de venda.

Que pot passar de mitja en el curt plaç (en els propers 1 o 2 anys)? És possible que els preus s’ajustin encara una mica més. Per això la meva recomanació és que sí vol vendre ara, que s’avanci en aquest cert ajust i vengui. Cal acceptar que a diferència d’aquests darrers anys ara qui domina el mercat és qui compra no pas qui ven.

5. És cert que el producte de molta qualitat té bona sortida a preus encara alts?

Sí , és cert. Malgrat la situació econòmica que estem passant, hi ha persones amb un alt nivell adquisitiu i amb estalvis, i em consta que estan buscant oportunitats. Amb el sector d’alt standing, cal també fer ajustos però evidentment la qualitat té un preu. En aquesta tipologia de producte és on és més necessari comptar amb l’assessorament d’un expert immobiliari. Segons quins tipus de vivenda sigui, casa, xalet... no es troben els escassos compradors anunciant-ho en un gratuït. En aquests casos és encara més necessari fer un vestit a mida, sobretot pel que fa als elements adequats de marqueting.

Com a resum voldria donar un missatge positiu, i és que malgrat la situació econòmica i social actual i la gran reducció en el nombre d’operacions de compra venda immobiliària encara hi ha persones disposades a comprar i algun banc disposat a finançar l’operació.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies