Tarragona Empresarial al Twitter 26/04/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Cinc Preguntes


Antoni Terceño, degà de la Facultat d'Econòmiques i Empresarials de la Universitat Rovira i Virgili
'Volem que la societat ens conegui i valori més els titulats que surten de la nostra Facultat'

ED
23/12/2015

Qué significa per vostè tornar a ser degà de la Facultat d’Economia i Empresa 17 anys després?
Una tremenda il·lusió i alhora una gran responsabilitat. Vaig tenir la sort l’any 1988 d’estar al capdavant d‘un nou projecte com era l’inici de l’Escola Universitària d’Estudis Empresarials de Reus, embrió de l’actual Facultat d’Economia i Empresa. Durant els deu primers anys del centre vaig ser el seu director primer i després degà quan es va transformar en Facultat arrel de la creació de la URV.

Van ser uns anys excepcionals i un sent un gran orgull en veure com 27 anys després la nostra Facultat és ja reconeguda com un centre d’excel·lència en el seu àmbit tant en la recerca com en la docència, com queda palès en els rankings nacionals que s’elaboren com el de IVIE-BBVA i el de Granada.

El creixement durant aquests anys ha estat excepcional i el treball desenvolupat també. En aquest punt voldria destacar el treball realitzat per l’anterior equip encapçalat per la degana la Dra. Glòria Barberà.

Quins objectius té previstos aconseguir durant el seu mandat?
El primer objectiu és mantenir la qualitat de la docència i de l’organització acadèmica que s’han assolit. La qualitat docent manifestada per la pròpia satisfacció dels estudiants i per la satisfacció de les empreses que fan que tots els nostres estudiants realitzin pràctiques empresarials durant mig any són una bona mostra del que diem.

Volem augmentar el nombre dels nostres alumnes que fan uns estada a una universitat estrangera. Ara són molts, però volem que s’incrementin ja que en aquests moments oferim més places de les que cobrim. Aquí cal esmentar l’ajut de la Fundació Reddis que concedeix beques als nostres estudiants com a complement als ajuts de què ja gaudeixen. Volem aconseguir més ajuts per facilitar aquestes estades.

Per a aquells que, per motius econòmics, no puguin fer aquestes estades volem incrementar la possibilitat de cursar assignatures en anglès. En aquests moments un alumne pot rebre gairebé el 40% de les assignatures en anglès a les nostres aules. Volem incrementar aquest percentatge per tal de garantir que tots els nostres graduats tinguin un molt bon nivell d’idioma. En aquesta línia d’internacionalització desitgem posar en funcionament alguna doble titulació de grau i/o màster amb universitats europees.

Acreditar el Sistema Intern de Garantia de la Qualitat de la Facultat és un altre objectiu prioritari. La nostra Facultat serà de les primeres de Catalunya i de l‘estat en tenir un sistema implementat que garanteix la qualitat dels processos que es desenvolupen i que incrementa la transparència i la informació. Aquest fet pot semblar un aspecte intern però la seva incidència en la millora del servei públic que prestem és fonamental. Altres qüestions importants són: revisar el mapa de màsters per fer-lo més atractiu, millorar la nostra visibilitat, incrementar els espais per millorar el servei, mantenir els bons resultats de recerca i transferència de coneixements i tenir una major presència social.

Com pretén donar major visibilitat a la Facultat?
La nostra Facultat té un nivell de qualitat molt alt i es fan moltíssimes coses, és a dir, ens preocupem, com correspon, per treballar i fer-ho bé. Però, de vegades, no hem sabut mostrar tota aquesta feina a la societat que servim. Per posar alguns exemples que ja comentava, tots els futurs estudiants coneixen que poden fer molt bona part dels seus estudis en anglès?, saben que faran unes pràctiques de forma obligatòria?, que oferim més places per poder fer una estada en una universitat estrangera de les que ens demanen?, que els nostres ensenyaments estan acreditats amb un alt nivell de qualitat per l’Agència de Qualitat Catalana i Espanyola?, que tenim un doctorat amb menció d’excel·lència?, que fem transferència a grans empreses i institucions que superen l’àmbit provincial? Volem que la societat ens conegui més perquè ens valori més i perquè valorin més els titulats que surten de la nostra Facultat.

De quina manera vol replantejar el mapa de màsters?
Hem de transmetre als estudiants que la seva formació, almenys per a la majoria d’ells, no pot finalitzar en el grau; la translació de les antigues llicenciatures està més a prop del grau+màster que del grau. Els nostres estudiants han de ser conscients que el mercat laboral al qual s’enfrontaran serà cada cop més competitiu i que la seva “motxilla” s’ha d’omplir cada cop més amb: màster, idiomes, experiència professional, capacitat d’adaptació i d’aprendre. Des de la Facultat els oferim tot això, però hem de reflexionar perquè la nostra oferta de màster sigui més variada i diferenciada. La solució no està tancada, però hem d’augmentar els nostres alumnes de màster i ho hem de fer amb una oferta de màsters en anglès i més especialitzats.

Després d’haver estat professor a l’Argentina, Mèxic, Cuba i Bielorússia. Què l’ha fet tornar a Espanya?
He estat professor invitat en estades curtes a Universitats com: Buenos Aires, Bahía Blanca, Econòmica de Bielorússia, Michoacana de San Nicolás de Hidalgo (Mèxic), etc. En cap cas he estat professor de la seva plantilla. Vaig començar com a professor a la Universitat de Barcelona a la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials del 1985 al 1988, després em van destinar a Reus per muntar l’EUEE i finalment em vaig adscriure a la URV quan es va crear.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies