Tarragona Empresarial al Twitter 26/04/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Cinc Preguntes


Gregori Salvat Barceló, president del Gremi de la Construcció del Baix Camp
‘Un dels cavalls de batalla del nostre sector és l’economia submergida, ja que hi ha massa gent que treballa en negre’

ED
26/06/2012

1.-Quins són els objectius de la nova junta que presideix?
Lluitar perquè el sector segueixi endavant en diferents fronts. En primer lloc volem reforçar la unió gremial, davant l’actual conjuntura econòmica convé més que mai fomentar la concòrdia, perquè són moments especialment difícils que cal estar agrupats per aconseguir ser decisius. En segon lloc hem de vetllar per aniquilar l’economia submergida i cuidar als nostres agremiats perquè tinguin les màximes facilitats i fluïdesa amb l’Administració.

2.-La crisi la pateixen tots el sectors però la construcció pràcticament ha tocat fons. Hi veu sortida per al sector a mig termini?
No, però sí a llarg termini. Mentre que no es reactivi el mercat toca aguantar-se i passar com es pugui. L’economia real de la construcció està molt tocada i la solució no es veu fins que no s’engoleixi tot el que s’ha construït i mentre els bancs no obrin l’aixeta. Per tant, la solució arribarà, però pot ser tard per la petita i mitjana constructora com l’empresa afiliada al GCBC.

3.- La crisi ha estat bona en cert sentit, al fer desaparèixer no poques empreses que és van crear durant el ‘boom’ immobiliari?
És cert que hi va haver una època que tothom es posava “al totxo”, sense saber res de l’ofici. Això va provocar que s’inflessin una barbaritat els preus i ara les conseqüències les paguem nosaltres. A aquest fenomen a més se li ha de sumar el fet que ara els que hem quedat no tenim feina i hem de sobreviure com sigui, a causa de la manca de liquiditat i de crèdit, fet que provoca inseguretat econòmica i com a conseqüència no es tiren endavant obres. I aquest és el vertader problema del sector en aquests moments.

4.- Moltes empreses han tancat i d’altres han tingut que reciclar-se. Potser el futur passa per no fer el que fa tothom…
La paraula de moda que destaquen tots els dossiers d’economia és la de reinventar-se ...I està clar la construcció també s’ha de renovar. Com? doncs canviant, reorganitzant-nos... No podem esperar, hem d’innovar. Esdevenint en el sector de la construcció més flexible amb els horaris, provant noves formes d’actuar...etc.Un dels cavalls de batalla del nostre sector és l’economia submergida, ja que hi ha massa gent que treballa en negre i nosaltres no podem rebaixar tant els preus, perquè corres el perill d’ofegar-te i quedar-te ens números vermells.

5.- El seu sector ha perdut aquella qualitat que tenia com a ofici? És a dir, la figura de l’aprenent i del bon professional que comença des de baix de tot sembla que ha desaparegut?
Va desaparèixer amb la democràcia. Al entrar els sindicats en funcionament no es va entendre la tasca d’aprenentatge que fèiem les empreses. Es reivindicava un sou, i quan l’aprenent esdevenia peó ja començava a guanyar-se el seu sou. I no es va comprendre que una cosa és treballar gratuïtament i l’altra és ensenyar un ofici. Avui en dia a les empreses els hi costa formar la seva gent. Per cert, al GCBC oferim formació gratuïta, en matèria de seguretat, als nostres associats.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies