Tarragona Empresarial al Twitter 26/04/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Cinc Preguntes


Joan Pedrerol, president de l’Asociació Empresarial Química de Tarragona (AEQT)
''Tarragona té una realitat industrial, logística, científica i acadèmica de primer nivell internacional en química''

ED
27/03/2012

1.Quines son les línies previstes d’actuació durant el seu mandat?

D’alguna manera venen determinades per la continuïtat en la impulsió del Clúster. Amb tot hi ha cosa i important, que és liderar aquest procés cap al desenvolupament del Pla Estratègic entre tots els agents involucrats, base per a que l’Ajuntament de Tarragona pugui alhora liderar la implantació del Pacte del Desenvolupament. Tarragona té una realitat industrial, logística, científica i acadèmica de primer nivell internacional en química, amb un impacte socioeconòmic de gran magnitud.
Aquests factors són els que marquen la línia de treball, partint de la visió de la química com a motor econòmic i social de Tarragona, i consegüentment de Catalunya i l'Estat espanyol, i passa per encarar el futur amb una acció i voluntat compartides.

2.El seu sector pateix la crisi, com tots, però, malgrat tot, podem dir que hi ha una certa estabilitat laboral?

L’estabilitat bé donada per la pròpia idiosincràsia del sector. D’una banda els requeriments de funcionament de les plantes, vagin al 100% o a reducció, han de ser operades per la mateixa plantilla, amb formació específica. Només el relleu generacional de les plantilles garanteix un flux d’unes 200 persones l’any en el conjunt de les companyies afiliades. Per l’altra, les noves inversions sempre suposen creació de llocs de treball, i l’any 2011 van ser de l’ordre d’un centenar en els polígons. Al mateix temps, hi ha el compromís.


3. El sector químic te una historia de més de quaranta anys a les comarques de Tarragona, però potser els seus beneficis econòmics i socials no acaben de penetrar a la societat…

Certament el sector comporta uns beneficis econòmics i socials de gran importància a les comarques. Hi ha un fet que és molt revelador. L’any passat, durant el mes i mig que va durar l’aturada que cada cinc anys es fa a la refineria, el port va reflectir en els seus resultats la pèrdua d’activitat, ja que el sector representa de l’ordre del 60% del volum anual de trànsit de mercaderies. La penetració a la societat és molt directa, potser el que falla és la percepció: uns 10.000 llocs de treball directes, d’ocupació estable i qualificada, amb 630 milions d’Euros anuals en salaris i uns 15 en impostos locals.
També hi ha la cooperació de les empreses amb les entitats de la societat, la col·laboració amb la Universitat amb els seus Campus d’Excel·lència Internacional, i altres centres de Recerca del territori com l’Institut Català d’Investigació Química que es situa entre els més reputats a nivell mundial, i el nou Centre de Tecnologia Química de Catalunya. Tot això és gràcies a la Química. Encara apuntaria més coses, com la cultura del compromís voluntari i de conducta responsable que es materialitza amb el treball conjunt amb les administracions públiques per la millora continuada de la salut, la seguretat i el medi ambient.

4. Què es fa des de la AEQT per el desenvolupament sostenible del territori?

A la indústria química el desenvolupament només s’entén en clau de sostenibilitat; és a dir, no malbaratar recursos, buscar-ne l’optimització i treballar amb criteris d’eficiència energètica, tot això mantenint la competitivitat i els beneficis. La recerca, i el compromís, són a la base de la competitivitat del nostre negoci. Algú pot pensar que és demagògic, però només cal mirar com en el curs del anys han millorat tots els resultats ambientals i els processos, d’una banda per què la tecnologia ho permet i de l’altra per què no es deixa d’innovar constantment i allò que abans era un residu ara és una matèria prima per a un nou producte o aplicació.
Un altre exemple d’aquest compromís el constitueix el procés de treball durant cinc anys fet amb les empreses de serveis per homogeneïtzar els criteris de seguretat, que ja s’ha assolit, i ara estem en la fase següent de formar els més de 4.000 treballadors.
Finalment, també participant amb la societat en projectes naturalistes, ambientals, de sensibilització i formació, entre els més remarcables, a més dels Panells Públics amb representants de la societat, i les relacions regulars amb les organitzacions veïnals per comentar, entre d’altres aquestes qüestions.
En resum, la sostenibilitat és un factor que incideix directament en la millora i manteniment del medi ambient i al mateix temps es un indicador indiscutible de desenvolupament i competitivitat.

5. En general, en temes d’imatge la industria petroquímica ha fet un gran esforç, però encara hi és a la societat un cert recel. Hi ha molta feina a fer en aquest camp?

Una de les premisses de la indústria química és la formació continuada. Per què dic això aquí?, doncs per què és intrínseca en la nostra cultura empresarial la realitat canviant, doncs la recerca comporta canvis tecnològics i innovació constant, i cal adequar-se a les millores progressives en tots els àmbits. Així que, òbviament sempre hi ha feina per fer en aquest camp.
A 2011 hi va haver-hi un important punt d’inflexió, en motiu de l’Any Internacional de la Química. Vam muntar una carpa a la Rambla de Tarragona, i en deu dies van passar més d’onze mil persones, que van conèixer els reptes que l’ONU llença al sector per que la Química com a ciència doni resposta als grans reptes de la humanitat: salut, aliments, aigua potable, energia renovable, habitatges i transport sostenibles; va ser una molt bona oportunitat, doncs els ciutadans van poder fer experiments amb productes, però també copsar la necessitat de vocacions científiques.
Des de fa més de 10 anys que impulsem un premi de Recerca en Química per a estudiants de batxillerat, en fa cinc que mantenim l’Aula Química al Camp d’Aprenentatge com complement dels programes de visites i portes obertes que tenim les companyies; també el Fòrum de Treballs de Recerca i Crèdits de Síntesi per promoure vocacions científiques, amb més de 800 estudiants anuals ,.... però efectivament hi ha molta feina a fer.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies