Tarragona Empresarial al Twitter 16/07/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » La bona vida


Imatge de l'exposició «Passió privada. Obra gràfica de la col•lecció Daniel Giralt-Miracle»
ED
18/10/2012

El Museu d’Art i Història de Reus obre al públic el divendres, 19 d’octubre, l’exposició «Passió privada. Plaer públic. Obra gràfica de la col•lecció Daniel Giralt-Miracle», cedida pel Museu de Valls. Aquesta mostra inclou peces de la cessió que ha realitzat el crític i col•leccionista d’art, Daniel Giralt-Miracle, al museu vallenc. El Centre de Lectura de Reus també inaugura el mateix dia l’exposició d’una part d’aquesta col•lecció, de manera que durant aquest 2012 aquest recull de gravats s’haurà vist a Valls (entre abril i juny) i ara viatja a Reus per veure’s repartida de manera simultània entre el museu de Reus i la Sala Fortuny del Centre de Lectura.

El recull que es podrà visitar a la sala central del Museu d’Art i Història fins al 15 de desembre estarà formada per 34 gravats de diversos artistes, entre els quals: Frederic Amat, Bartolozzi, Rafael Canogar, Eduardo Chillida, Antoni Clavé, Modest Cuixart, Guinovart, Miralda, Antoni Muntades, Perejaume, Jaume Plensa, Joan Ponç, Albert Ràfols-Casamada, Antonio Saura, Antoni Tàpies i Joan Josep Tharrats.

Pel que fa a la selecció que es podrà veure a la Sala Fortuny del Centre de Lectura, s’hi exposen un total d’onze obres de la col•lecció Giralt-Miracle, pertanyents a set artistes diferents que han tingut relació directa amb el Centre de Lectura de Reus, ja sigui perquè en el seu dia en van fer expressament una obra gràfica per tal d’ajudar a l’entitat (com és el cas de Joan Miró, Josep Maria Subirachs i Joan Brossa) o perquè hi ha exposat i algunes de les seves obres formen part del fons d’art contemporani del Centre. Les onze obres de la col•lecció Daniel Giralt-Miracle procedents de Valls es presenten conjuntament amb set peces que el Centre de Lectura preserva d’aquests artistes. Són, doncs, set artistes i un total de divuit obres les que s’hi exposen: Joan Miró (4), Joan Brossa (2), Hernández Pijoan (2), Salvador Juanpere (2), Josep Maria Subirachs (3), Joaquim Chancho (3) i Ramon Ferran (2). El muntatge del Centre de Lectura es podrà visitar fins al 24 de novembre.
El Museu de Valls va obrir, l’any 2000, una exposició de gravats, d’autors catalans, espanyols i estrangers, amb el títol «100 gravats. Una col•lecció molt particular», que era fruit de la cessió d’una part de la col•lecció d’art de Daniel Giralt-Miracle a la ciutat de Valls. Ara, aquesta cessió inicial s’ha enriquit amb cent peces més.


Aquesta circumstància ha fet que el Museu de Valls, coordinadament amb el Centre de Lectura de Reus i l’Institut Municipal de Museus de Reus, presentin a les dues ciutats una nova mirada cap a la col•lecció, amb una selecció d’aquest complet fons d’obra gràfica.

Dues exposicions, la de Valls i les de Reus, que no són exactament iguals, sinó que tenen personalitat pròpia i reflecteixen el tarannà particular de cada una de les tres institucions implicades en el projecte.

El Museu de Valls, d’una forma molt especial per ser el receptor d’aquesta col•lecció, però també el Centre de Lectura de Reus i l’Institut Municipal de Museus de Reus, volen fer palès l’agraïment al Daniel Giralt-Miracle per la seva generositat en cedir, d’una manera totalment desinteressada, la seva col•lecció pel gaudi de tota la ciutadania. Una manera molt particular de fer visible, una vegada més, el seu sentit cívic i de treball generós cap al nostre país, que ha marcat tota la seva trajectòria professional.

Daniel Giralt Miracle (Barcelona, 1944) és un expert en les arts gràfiques, s’ha mostrat atent al disseny gràfic que produeix obres de gran tiratge i funció publicitària, informativa o d’embalatge, en igual mesura que al vessant artístic, a l’obra impresa de pintors, escultors, dibuixants i gravadors que, normalment, persegueixen la finalitat de multiplicar els destinataris i fer un producte assequible econòmicament. Aquest crític ha parlat sovint del paper dels dissenyadors gràfics de principis del segle XX en la configuració de la imatge visual de la Catalunya moderna. En aquells anys, cartells, anuncis, logotips, revistes, papers pintats i embolcalls van envair el paisatge urbà i la vida quotidiana amb un efecte democratitzador de l’art.

El conjunt de la col•lecció cedida per Daniel Giralt-Miracle al Museu de Valls està formada per obres d’artistes catalans de renom com Joan Miró, Tàpies, Brossa, Guinovart, Ràfols Casamada, Clavé, Zush, Miralda, Barceló, Perejaume o Plensa entre molts altres; però també d’espanyols com Chillida, Saura, Palazuelo, Antonio López o Equipo Crónica; i d’estrangers com Christo o Motherwell per citar-ne només alguns. L’interès pel disseny gràfic, el gravat i les arts plàstiques en general, han portat el crític d’art i comissari d’exposicions, Daniel Giralt, ha configurar una col•lecció àmplia i representativa.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies