Tarragona Empresarial al Twitter 21/04/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » La bona vida


Montblanc acull una mostra didàctica sobre Jordi Sabater Pi, primatòleg descobridor de Floquet de Neu
T.E.
07/08/2017

L'exposició 'Jordi Sabater Pi. Una vida dedicada a la ciència', produïda per l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) a partir del material dipositat a la Col·lecció Sabater Pi de la Universitat de Barcelona, es pot visitar des d'aquest dilluns, 7 d'agost, al 24 de setembre, a la seu del Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre de les Muntanyes de Prades (CIAR), a Montblanc, gràcies al Museu Comarcal i l'Ajuntament. L'estada a Montblanc també es realitza en el marc del Programa 'Exposicions itinerants' que la Diputació de Tarragona posa a disposició dels ajuntaments amb l'objectiu de fomentar el dinamisme cultural i fer arribar l'oferta expositiva arreu de la demarcació. L'horari és de dimarts a divendres, de les 10 del matí a les 2 del migdia.

Aquesta mostra inclou dibuixos de Sabater i Pi i posa de manifest la ingent tasca de recerca duta a terme per aquest científic. Entre altres coses va constatar la intel·ligència dels primats no humans, una vessant que actualment l'IPHES complementa investigant el seu comportament cognitiu en general que inclou aspectes que van des de la lateralitat manual fins a la seva capacitat tecnològica.

A través de diferents plafons, amb moltes imatges fotogràfiques, s'efectua un recorregut per la vida científica de Jordi Sabater i Pi des que el 1939, quan ell teia 16 anys, la seva família es trasllada a viure a Fernando Poo, a l'Àfrica, una illa que actualment s'anomena Bioko, fins a les seves últimes reflexions. Entremig, hom pot gaudir, d'una manera amena i molt didàctica, de quins han estat els moments claus de la seva carrera. Per exemple, quan comença a dibuixar el fang, el 1941, una tribu amb la qual estableix una veritable amistat i d'aquesta manera es dedica a preservar el seu llegat.

El seu art, però, donarà un salt el 1946, quan agafa volada i la seva obra es reconeguda gràcies a un encàrrec que rep de James Chapin, conservador d'aus de l'American National Museum de Nova York, que queda impressionat per la qualitat dels dibuixos que li envia sobre un petit ocell. Serà així com el mateix Chapin li proposarà dur a terme un estudi de goril·les i ximpanzés, la qual cosa li va propiciar treballar per a la National Geographic Society. El 1950 se'n va a l'Àfrica occidental a investigar sobre els grans simis, on enceta un capítol innovador en l'estudi dels grans primats i l'observació naturalista, un camí que seguiran més tard Georges Schaller, Diane Fossey i Jane Goodall.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies