Tarragona Empresarial al Twitter 20/04/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » La bona vida


Els «Caprichos» de Goya i l’obra gràfica de Marià Fortuny, doble exposició conjunta al Museu de Reus
T.E.
11/07/2017

Les dues sales expositives del Museu de Reus (raval de Santa Anna) presenten del 12 de juliol al 23 de setembre, les exposicions “Los ‘Caprichos’ de Goya, 80 estampes de 1799”, i “Marià Fortuny, gravador. La col·lecció del Museu”, 30 aiguaforts estampats per l’artista reusenc, entre 1860 i 1870, de la col·lecci& oacute; del Museu de Reus. Les dues exposicions, juntes, són el fruit de la col·laboració entre la Diputació Provincial de Saragossa, el Consorcio Cultural Goya-Fuendetodos i el Museu de Reus.

La Sala Gran del Museu de Reus mostra la sèrie complerta dels 80 “Caprichos” que, Francisco de Goya y Lucientes, pintor i gravador aragonès (Fuendetodos, 30 de març de 1746 – Bordeus, 16 d’abril de 1828), va editar el 1799 i que representa una sàtira a la societat espanyola de finals del segle XVIII, principalment cap a la noblesa i la clerecia. Les àrees temàtiques principals d’aquesta sèrie són la superstició al voltant de les bruixes, contraposant la política absolutista a les llums de la raó; la vida i el comportament dels frares a través del món dels follets; la sàtira eròtica, que relaciona la prostitució i el posat de les celestines; així com, la crítica social dels matrimonis desiguals, de l’educació dels nens o de la Inquisició. La mostra acull títols com “El sueño de la razón produce monstruos”, “Chitón”, “Dios la perdone y era su madre”, “Ya van desplumados”, “Volaverunt”, “Linda maestra”, entre d’altres.

Goya, molt relacionat amb els il·lustrats, compartia amb ells reflexions sobre els defectes de la seva societat. Es mostraven contraris al fanatisme religiós, a les supersticions, a la Inquisició, pretenien lleis més justes i un nou sistema educatiu. Tot això, criticat amb humor i sense gaire pietat, ho trobem reflectit als “Caprichos”, amb rètols imprecisos i endreçat numèric il·lògic, per tal de diluir el missatge, tot pensant amb el risc que suposava i per tal de protegir-se. Aquesta sèrie s’edità el 1799, però en perdre el poder Godoy i els il·lustrats, el pintor retirà l’edició per temor a la Inquisició. Només va romandre a la venda 14 dies. El 1803, per tal de salvar els “Caprichos”, oferí les planxes i els 240 exemplars disponibles al rei, amb destí a la Real Calcografia, a canvi d’una pensió vitalícia de dotze mil reals anuals per al seu fill Javier. De les plaques es realitzaren vint impressions, la primera reimpressió s’edità entre 1821 i 1836, es desconeix la data concreta i, la darrera el 1937. Els “Caprichos” han influït a diverses generacions d’artistes, de moviments tan dispars com el Romanticisme francès, el Impressionisme, l’Expressionisme alemany o el Surrealisme.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies