Tarragona Empresarial al Twitter 18/06/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Entrevista


''L’índex d’absentisme a les empreses ha disminuït en els últims dos anys''
Miquel Àngel Puig, director gerent Activa Mútua

F.G.
29/12/2011

Com està afectant la crisi al sector mutualista?

Les empreses cotitzen en funció dels seus treballadors, això vol dir que com més atur hi hagi nosaltres patirem més directament una reducció dels ingressos. El sector mutualista enguany està afectat per les conseqüències de la crisi que, en el nostre cas, no està relacionat exclusivament amb l’elevat índex d’atur sinó per dues qüestions concretes. En un primer lloc pel que fa referència a l’increment de la morositat perquè, vulguem o no, cada cop més empreses no cotitzen a la Seguretat Social. Això ens afecta de forma destacada perquè nosaltres treballem condicionats pels altres, com també es demostra amb el fet que no podem fer una política comercial de captació de noves empreses fins l’any vinent, ja que des de fa tres anys existeix una moratòria del Govern estatal que impedeix a les empreses canviar de mútua. Tampoc podem passar per alt que, des del mes de gener, el percentatge que la Seguretat Social ens paga per la gestió de les incapacitats temporals per contingències comunes s’ha reduït un 8 per cent. Això sí, el sector està patint una reducció dels seus ingressos de la mateixa manera, totes tenim un comportament similar.

Per mirar de millorar la situació, aquesta llibertat d’actuació de les empreses que esmenta és la solució?

Sense cap mena de dubte que seria beneficiós que això passés, perquè les empreses han de poder tenir la llibertat suficient com per poder triar, si ho creuen oportú, amb quina mútua prefereixen treballar. Nosaltres no deixem de ser una entitat col•laboradora de la Seguretat Social, som una associació privada d’empresaris que gestionem recursos públics. Per això, el que reclamen és que quan l’any vinent quan acabi la moratòria de tres anys, l’Estat defineixi el model de mútua que es vol d’una vegada per totes i que no es continuï legislant a base de circulars. S’ha de treballar en l’elaboració d’un llibre blanc que inclogui les aportacions de sindicats, les patronals i les pròpies mútues.

En aquest marc, quina és la situació econòmica d’Activa Mútua?

En el moment actual de forta crisi podem dir que és raonablement bona. L’any passat vam tancar l’exercici amb uns ingressos de 317 milions d’euros i, per aquest 2011, esperem uns resultats similars o lleugerament inferiors amb una baixada d’entre l’1 i el 2 per cent. Aquesta previsió ens manté estables i ens consolida en una bona posició entre les mútues de tot l’Estat.

El lideratge que menciona d’Activa Mútua entre la resta d’empreses del sector de tot l’Estat és fruit del procés de fusió que van realitzar?

L’any 2007 es va produir la fusió entre Reddis i MATT, un moviment que va demostrar una gran responsabilitat superant factors d’ordre local com el fet de ser capaços d’unir una mútua de Reus amb una altra de Tarragona. Per les característiques del conjunt de la societat política i econòmica de la zona, crec que totes les empreses en van sortir guanyant. Un any després va ser quan Reddis Matt es va unir amb una mútua de Lleida (Mupa) i una de Barcelona (Fimac) que van tenir com a resultat Activa Mútua. O sigui, vam fer dues fusions amb només un any de diferencia que va incloure un total de quatre mútues, quatre cultures i quatre zones geogràfiques diferents. Per tot això el balanç que en fem és molt positiu. I no ho dic perquè toca, sinó perquè tenim dades que així ho corroboren com que, en aquests tres anys, ens hem situat en la novena posició entre les 20 mútues de l’Estat i, per resultats, com la setena mútua a nivell espanyol. Sense la fusió fórem mútues diferents i amb projectes molt diferents i no tant ambiciosos. De fet, tampoc es pot oblidar que el sector ha canviat molt, ja que l’any 92 hi havia fins a 120 mútues.

La fusió és un camí que segueixen moltes empreses en la majoria de sectors…

És veritat, el que passa és que aquesta mania que tenen certs sectors empresarials de confondre volum d’empresa amb gran empresa penso que no és del tot correcte, ja que tindràs una empresa gran però no necessàriament una gran empresa. No ha de ser gran amb volum, com tampoc crec amb les grans concentracions, perquè ofeguen una competència àgil i sana i pot arribar a fer tràmits en una situació d’oligopoli més o menys encobert. El mercat per si sol és el que ha de regular però mai forçar cap procés de fusió en cap sector perquè acaba sent contraproduent.

A principis d’octubre inauguraven la nova seu central de Reus. Per quin motiu es va decidir la seva ubicació al Tecnoparc?

En primer lloc, quan nosaltres vam realitzar la fusió per crear Reddis Matt vam acordar que la seu social estaria a Tarragona i la seu operativa a Reus. En el cas de Reddis ja es va decidir el trasllat l’any 2005 al llavors futur parc tecnològic sense tenir coneixement que ens fusionaríem, sinó perquè l’anterior seu al carrer del Roser s’havia quedat petita i no oferia una bona imatge corporativa. L’altre motiu era perquè aquest era un parc de salut laboral i podíem aportar temes de R+D+I d’alt valor afegit. Tot i això, cal remarcar que els serveis centrals d’Activa Mútua estan repartits entre Reus, Tarragona, Barcelona i Lleida.

Amb aquesta nova seu ja en funcionament, quins són els projectes futurs a l’hora de parlar de noves instal•lacions?

En aquests moments necessitem una seu territorial en un nou edifici a Barcelona. Actualment tenim fins a cinc locals diferents previs al procés de fusió i, per aquest motiu, volem tancar–los i inaugurar-ne un amb una imatge corporativa molt més potent a la Ciutat Comtal. Aquest procés s’iniciarà de forma immediata perquè està força avançat. També estem treballant a l’espera de les autoritzacions del Ministeri per poder obrir dos nous centres mèdics a Andalusia i millores en diferents centres assistencials,. Tot això, però, sense oblidar la línia d’oferir el servei més òptim als nostres afiliats i empreses.

Quins són aquests serveis?

Hem de seguir potenciant la investigació, el desenvolupament i la innovació en l’àmbit de la prevenció dels riscos laborals i la reducció de l’absentisme, on ja som líders entre les mútues per resultats. Una mútua és un soci molt important per a una empresa, perquè depèn de si s’està fent una bona gestió de l’absentisme es donaran uns beneficis concrets i estaràs ajudant a què l’empresa sigui més productiva a l’hora de controlar les seves baixes. És una ajuda important, ja que per certes empreses un 1 per cent més d’absentisme representa importants pèrdues econòmiques. En aquests moments, la mitjana d’absentisme està entre un 4 i 5 per cent i nosaltres hem aconseguit gestionar-lo perquè les nostres empreses afiliades estiguin per sota d’aquest índex.

Tenen la sensació que s’ha reduït l’absentisme en aquests moments de crisi per por a perdre la feina?

Sense tenir dades concretes, el que sí es veritat és que l’índex d’absentisme a les empreses ha disminuït en els últims dos anys encara que la situació varia molt en funció del sector de l’activitat professional o, fins i tot, de la província de l’Estat a la que pertany una empresa.


Les grans dades d’Activa Mútua

Activa Mútua neix de la fusió de quatre mútues catalanes (MATT, Reddis, Fimac i Mupa) i va tancar el 2010 amb uns ingressos de 317 milions d’euros. Un número que la mútua espera que, de cara al tancament d’enguany, només es vegi reduït entre un 1 i un 2 per cent com a conseqüència de l’actual situació econòmica. En aquests moments, Activa Mútua té assegurades a 55.000 empreses, una xifra que representa uns 450.000 treballadors assegurats, i té presència a 73 centres de treball repartits per tot l’Estat. Així mateix, disposa de quatre seus territorials a Tarragona, Barcelona, Lleida i Reus, fins a 27 centres assistencials propis, una clínica a Tarragona i una clínica mancomunada a València. La seva plantilla és, en aquests moments, de 790 treballadors.

Perfil

Edat: 52 anys
Professió: Empresari llicenciat en Dret
Aficions: Llegir i caminar
Trets principals del seu caràcter: Tenaç
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies