Tarragona Empresarial al Twitter 18/06/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Entrevista


''L’únic camí per trencar amb l’estacionalitat és crear nous productes contínuament''
Indaleci Salas, Conseller delegat del Grup Insagra Uno i propietari del Gran Palas Hotel de La Pineda

F.G.
26/10/2011

¿Com sorgeix el projecte de crear el primer hotel de cinc estrelles de la zona?

El projecte prové d’una empresa familiar que, des del moment que decideix entrar en el món de l’hoteleria i el turisme, vol fer bandera de la qualitat. Per això, l’any l999 es materialitza la construcció del primer establiment, l’Hotel Palace I. Es tracta d’un hotel de quatre estrelles que va venir continuïtat, dos anys després, amb la inauguració de l’Hotel Palace II. Des del primer moment, el nostre client principal va ser el rus, un turisme molt diferent al britànic de Salou però que, a La Pineda, ja tenia un bon recorregut perquè una altra cadena com l’Estival Park també hi estava apostat. Precisament, va ser aquest client rus el que ens animava a fer un hotel de cinc estrelles perquè era un producte que ens sol·licitaven cada vegada amb més força. Aquest fet, juntament amb d’altres consideracions, ens va portar a decidir-nos per tirar endavant el projecte del Gran Palas Hotel, que s’inaugurava l’any 2009.

Llavors, la febre d’aquestes dues últimes temporades per capitalitzar el turista rus vostès ja fa temps que la tenen en marxa i amb una aposta ferma i treballada.

Aquesta època estival hem registrat, durant la temporada alta, un 100% d’ocupació, del qual un 90% dels clients era de nacionalitat russa. Nosaltres portem 10 anys treballant amb el turisme rus, fins i tot quan no era creïble. L’obligació d’un patronat o d’un hoteler és obrir nous mercats, i Rússia era un país molt gran amb un important tant per cent de població que disposa d’un poder adquisitiu alt. Els primers anys teníem poca demanda, però la majoria dels clients russos tenia molts diners i eren ostentosos, els agradava demostrar que podien gastar. Aquest perfil ha canviat en els darrers anys, ja que ara ens visiten molt més però compten amb menys recursos econòmics. Amb tot això, el que està aconseguint tota la Costa Daurada es fidelitzar-lo perquè repeteixi cada temporada.

El turista rus se’l defineix com ‘especial’. Tan complicat resulta que acabi satisfet del servei?

El que no li agrada és que venguis duros a quatre pessetes i que se senti maltractat. Això només s’aconsegueix amb bona predisposició i un servei molt professional perquè se senti ben atès en tot moment, com si estigués a casa. Nosaltres, per exemple, tenim gent que parla rus en cadascuna de les zones de l’hotel, un fet que valoren molt positivament. Tot i així, a nivell empresarial, no és bo que el territori depengui tant de dos o tres mercats turístics.

Més enllà de l’excel·lència en el tracte i de la infraestructura, quin tret distintiu més ofereix el Gran Palas Hotel?

L’aposta és la qualitat per damunt de tot però també la tecnologia i la innovació. Són paraules molt boniques però que cal posar en pràctica. Al principi sabíem que el Gran Palas Hotel no seria fàcil d’arrencar perquè no hi havia cap més cinc estrelles a la zona. Però amb el temps hem aconseguit obrir diferents mercats que ens estan funcionant molt bé durant tot l’any. Principalment perquè l’hotel ja va néixer amb aquesta idea de diversificar l’oferta amb tres zones ben diferenciades. Per una part tenim l’apartat de les convencions i congressos amb una gran quantitat de metres destinats a menjador o sala d’actes, fet que ens permet treballar amb clients importants del sector de la petroquímica. Després està una gran zona destinada a la salut amb spa, fitness, pistes de padel, un gimnàs, i piscines destinades al client de l’hotel però també a la gent de la zona. Per oferir aquesta doble utilitat hem creat el club Spada obert a tots els clients que s’hi vulguin fer socis per gaudir d’aquests serveis durant tot l’any. Per acabar, òbviament, hi ha el servei d’habitacions de l’hotel.

L’estacionalitat és el gran problema del turisme de la Costa Daurada?

El perfil turístic de la Costa Daurada, que ningú s’enganyi, està centrat amb el sol i la platja. L’única forma de desestacionalitzar la temporada és creant nous productes, per això en el nostre cas vam apostar per unes piscines que fossin espectaculars, uns gimnàs amb la última tecnologia o una zona wellness amb un cuidat disseny única a la demarcació. Era una aposta de futur en la qual crèiem, però això és el més important dins d’una fórmula empresarial, creure amb un negoci perquè tiri endavant i tenir molta il·lusió i saber contagiar a la gent.

Aquest mes ha tingut lloc el Rally Catalunya Costa Daurada, un atractiu per desestacionalitzar l’oferta. És fan suficients iniciatives des del territori per atreure el turista tot l’any?

Per trencar aquesta estacionalitat s’han de buscar fórmules contínuament, encara que patronats, la mateixa Diputació de Tarragona i els ajuntaments estan treballant intensament en aquesta direcció. Hem de ser conscients que encara tenim molt per vendre perquè Tarragona és una gran desconeguda i hauria de portar l’estandard de la Costa Daurada amb tot el que poden oferir el Priorat, La Ruta del Císter, el modernisme a Reus o la Tarragona romana. Pel que fa al Gran Palas Hotel també vam decidir potenciar l’hivern amb el que són les escapades de cap de setmana posant a disposició del client totes les habitacions i la infraestructura i serveis de l’hotel. A més a més, disposem d’un ampli conjunt d’escapades perquè tinguin la finalitat de regal. És un concepte que funciona molt bé i que sembla que cada any va creixent, ja que a diferencia de l’estiu, durant la temporada d’hivern a La Pineda el perfil del turista es quasi 100% del país.

L’oferta hotelera de la Costa Daurada pot seguir creixent?

L’oferta de la Costa Daurada és suficient. Es possible que s’hagin de renovar moltes places hoteleres, perquè penso que tots els hotels de més 20 anys, que ni ha molts, haurien de reformar-se. S’han fet poques reformes i és molt important que s’actualitzin perquè si tu no poses de la teva part no pots exigir al client. També és veritat que molts empresaris són conscients d’això però no poden fer res al respecte per culpa de la crisi econòmica.

Un hotel de cinc estrelles aguanta millor la crisi econòmica?

Podem dir que la suporta igual que un hotel de categories inferiors. L’únic factor diferencial que juga al nostre favor és que no tenim competència d’un altre cinc estrelles, però pel que fa als preus el hem de controlar molt i reduir-los com fan la resta de negocis. Si hi ha molta diferència de preu d’un establiment a un altra els clients no venen perquè prefereixen gastar-se els diners amb una altra cosa. A més, la competència de Barcelona durant tot l’any sempre és molt ferotge.

Les condicions del municipi durant l’hivern són optimes?

Quan estàvem estudiant construir l’hotel vam rebre tot el suport institucional possible. L’Ajuntament de Vila-seca també tenia molt clares les seves idees sobre que l’única manera que el municipi de La Pineda de ser reconegut turísticament és tenint establiments de categoria. El municipi està molt cuidat durant tot l’any, tenim una platja única que es treballa al màxim perquè sempre estigui perfecte.

Com creu que pot afectar la marxa de Ryanair durant la temporada d’hivern de cara a buscar nous mercats que trenquin l’estacionalitat del territori?

Per les característiques del nostre turisme, Ryanair no ens influeix tant com Salou, perquè el nostre client rus viatge per Barcelona. Estic al corrent de la feina que s’està portant a terme per suplir la seva marxa amb companyies russes perquè operin des d’aquí. Això seria molt positiu, perquè crec que el turista rus és una realitat molt important. De cara al futur s’ha de començar a treballar, fins i tot, amb un país com China, que està cridat a ser un referent de cara als propers anys.

Indaleci Salas deixa clar al llarg de l’entrevista amb Empresa al Dia que només és una peça més d’un pròsper negoci familiar dedicat al sector turístic des dels anys 80. La família Salas Graset, des de sempre, va estar vinculada al sector immobiliari i no va ser amb els anys que es va anar introduint al sector hoteler per diversificar el negoci. Els seus primers moviments van ser adquirint amb propietat un conjunt d’apartaments turístics fins que, l’any, 1999 creen el primer hotel a La Pineda. Sempre molt vinculat amb la Costa Daurada, la joia de la corona de la família, el Gran Palas Hotel, no arriba fins l’any 2009. Amb una inversió superior als 20 milions d’euros, aquest hotel disposa de 102 habitacions i disposa de fins a 70 treballadors durant tot l’any.

PERFIL:

Edat: 58 anys
Professió: Empresari
Aficions: El mar, m’agrada molt navegar. Però també m’agrada la muntanuya. De fet podria dir que m’apassiona la natura en general. També m’agrada molt viatjar.
Trets principals del seu caràcter: M’agrada ser realista i tenir il·lusió per les coses.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies