Tarragona Empresarial al Twitter 18/06/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Entrevista


‘Gràcies a la internacionalització, la crisi no ens ha afectat’
Pere Ferré és Director Gerent de Coselva

ED
28/10/2014

La Cooperativa de la Selva del Camp, fundada al 1900, és un exemple de com portar el model cooperatiu al nivell de les empreses privades amb èxit del sector. 1.237 socis que cultiven 4.000 Ha, 6.000 tones de fruits secs, 400.000 quilos d’oli. 25 milions d’euros de facturació.

Per la llarga vida que té Coselva es diria que la situació al sector és bona, però realment com es troba el mercat de l’avellana i ametlla?
La producció d’aliments, si són saludables, té un gran futur, per una qüestió matemàtica. Quan jo vaig néixer, al món hi havia 3000 milions de persones, actualment n’hi ha més de 7000 milions, i el que necessita fer la gent és consumir aliments, i més si són saludables. El creixement dels fruits secs va en proporció al nivell econòmic i, en aquests moments, pràcticament totes les produccions, al final de les collites, són consumides.

En concret, aquesta temporada al Baix Camp, com ha anat/o anirà la collita?
En quan a l’avellana ha sigut una bona collita, sorgint algun problema al final de la recol·lecció, degut a les fortes humitats. En quan a l’ametlla ha sigut una gran collita, molt superior a la de l’any passat. I respecte a l’oliva, serà una de les millors collites dels darrers anys, ja que al haver-hi poca collita la campanya passada, els olivers aquest any tenen una gran producció, és preveu un oli de gran qualitat, degut al creixement de les olives ja que els olivers han tingut una humitat constant.

Quina importància té l’exportació a Coselva? Quins són els seus principals mercats?
L'exportació a Coselva pràcticament representa el 70 % de les nostres ventes. Això ha fet que aquesta crisi a la cooperativa no li hagi repercutit com a tal, degut a la seva internacionalització. Els productes de Coselva, pràcticament, es poden trobar als cinc continents, però continua sent el principal mercat el de proximitat, que és la Unió Europea, tot i que, des de fa anys, Coselva és líder en els seus productes en alguns mercats d’Amèrica, l’antiga Europa de l’Est, Àsia i, en especial, Japó.

Però podem trobar les avellanes de Coselva també al supermercat...
El principal mercat de Coselva és la indústria de la xocolata, tot i que estem compromesos en promocionar la D.O. de l’Avellana de Reus. Des de fa temps, Coselva tot i no ser el seu negoci principal, envasa per la seva pròpia marca i, juntament amb altres amb D.O., avui per avui les podem trobar a les agrobotigues, Carrefour, Caprabo, Eroski, Makro i, últimament, també a El Corte Inglés. El 80% de la producció d’avellana va al mercat local i un 20% a la seva exportació.

A banda dels fruit secs i de l’Avellana DO Reus, Coselva és reconeguda arreu pel seu oli d’oliva verge extra, Antara. Quina producció teniu i l’exporteu arreu o està dirigit més al mercat nacional?
Antara envasa el 100 % de la seva producció i, principalment, els consumidors van des dels propis productors als clients directes, és gratificant saber que ja estem servint a terceres generacions. Actualment, l’Antara el podem trobar a moltes botigues de delicatessens d´arreu del món.

‘Els productes de Coselva, pràcticament, es poden trobar als cinc continents’


Amb aquest oli és amb el que feu també altres productes cosmètics? Com va sorgir la idea?
La primera activitat industrial que va iniciar Coselva va ser la producció d’oli d’oliva l’any 1919, però des de la fundació vam anar veient que no només es podia vendre oli d’oliva, si no que s’havia de complementar la marca Antara amb altres productes que pels quals hi havia demanda.
Primer van ser les olives arbequines i, seguidament, vam veure que hi havia un potencial mercat per altres productes relacionats amb el món de l’oli i, una de les coses que es feien fa 100 anys a totes les cases, era la elaboració de sabó i a partir d’aquí va sorgir la idea. Actualment, tenim tot una línia cosmètica de l’Antara, més de 25 varietats de sabons, una línia de xampús i una línia de cremes corporals i facials. La última novetat que hem tret per Sant Isidre d’enguany, és un vinagre balsàmic de Mòdena amb D.O., un de Cabernet i un de Garnatxa.

Una part dels beneficis de Coselva es destinen de manera important en projectes d’I+D, en aquests moments què ens pot avançar?
La tasca principal de Coselva està ara centrada en la millora de les explotacions dels nostres socis. Fa 20 anys ja vam començar amb un viver de l’avellaner negret N9 lliure de virus que produeixen un 30% més que un avellaner tradicional. Avui dia, Coselva en el seu centre experimental dels Mas del Víctor, està desenvolupant el N9 empeltat amb un Peuet no rebrotant, això si té èxit podrà abaratir el cost del conreu avellaner en un 30%.

Quins són els reptes de futur per a Coselva?
La missió de Coselva és que les explotacions dels seus socis siguin rendibles, aquest és el gran repte en els moments actuals i, per descomptat, donar servei als més de 3.400 clients que actualment compta la cooperativa.


Ferré dirigeix Coselva des de fa 25 anys, segurament un rècord al sector. Paral·lelament presideix el potent lobby Spanish Almond Board, l’Agrupació d’exportadors d’ametlla i d'avellana d’Espanya.PERFIL
Edat: 54 anys
Professió: Director gerent de Coselva.
Aficions: El món agrícola, el cinema i el teatre, i el coneixement d’altres cultures.
Principals trets del seu caràcter: Comunicador, emprenedor i creatiu.

Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies