Tarragona Empresarial al Twitter 18/06/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Entrevista


‘Gràcies a la crisi hem pogut reestructurar el sector i crèixer’
Ferran Huguet, Director General Unió Corporació Alimentària

J.A.D.
01/12/2013

Més de 90 cooperatives, 20.000 socis productors, 50 milions de facturació, amb creixements anuals del 10%. Fruits secs, oli, vi, fruita dolça. Un petit imperi en un sector difícil en contínua reconversió. Aquesta històrica empresa, nascuda el 1942 precisament com una unió de cooperatives, pren un nou rumb a partir del 2008. Línia en què també s'aposta clarament per la investigació.

La seva empresa ha liderat aquests últims anys un procès de concentració de cooperatives fins a arribar a controlar-ne quasi un centenar. Quins factors han portat a Unió a aquest èxit de concentració?
Crec que és important resaltar que el cooperativisme va néixer en un marc diferent de l'actual i amb unes funcions adaptades a aquella realitat econòmica. Saber adaptar-nos a l'evolució del mercat ha estat una de les claus per poder avançar. Una altra, sens dubte, és que davant de la crisi moltes cooperatives han vist que no tenien una altra solució que aliar-se amb una corporació de grans dimensions.

Llavors, gràcies a la crisi, s'ha pogut afiançar el nou model?
Així és, perquè hem aprofitat per reestructurar el sector i créixer. Gràcies a un moment difícil s'ha pogut fer.

Però imagino que moltes cooperatives son conscients que l'antic model les dur a fracassar.
En no pocs casos costa molt variar segons quines mentalitats, però els resultats que oferim i la nostra capacitat de gestió i de penetració en el mercat no té res a veure amb l'abast d'una cooperativa clàssica, que sol tenir un gran problema precisament en la seva dimensió.

El seu model de concentració segueix creixent i últimament han arribat a acords amb productors i cooperatives més enllà de Catalunya.
A Castelló, València, Alacant i Mallorca hem pogut tancar acords de col.laboració o fusió.

Quin percentatge es destina al mercat nacional i quin a les exportacions?
El 60% surt als mercats forans, i creiem que la tendència anirà creixent, i potser l’any vinent arribarem a un 70%. Fa tan sols tres anys era a l'inrevés, la majoria de les vendes es realitzaven al mercat nacional.

Quins mercats exteriors treballen preferentment?
La meitat de les vendes a l'exterior es dirigeixen a Europa i la resta es reparteix entre Amèrica i Àsia. En alguns casos, com a Gran Bretanya o EEUU, hem creat joint ventures amb altres empreses o acords de distribució que faran créixer les nostres vendes.


Fa tan sols tres anys la majoria de les vendes es realitzaven al mercat nacional


Sol passar que de vegades es venen millor els nostres productes fora que a casa nostra...
És que no creiem en el què fem. No és fàcil veure als restaurants locals olis o vins de la zona, ni tan sols de vegades fruits secs.

I què es pot fer?
S'ha de crear una cultura de l'alimentació: la crisi no ajuda perquè ara la gent mira molt més el preu. Però hem de conscienciar-nos i potenciar lo nostre. Som en aquest sentit uns privilegiats: aquí tenim la dieta mediterrània com una cosa natural, i no ho explotem.

Tornem al cooperativisme. En el seu dia les cooperatives van crear un instrument molt vàlid: les seccions de crèdit. Què passarà ara amb elles?
En efecte, era una eina fantàstica, quasi romántica, ja que s'utilitzaven els estalvis del pagès per a finançar projectes agrícoles, que beneficiaven a la comunitat de productors.

Però hem vist que aquest model, per diverses circumstàncies, no funciona...
Ara és un assumpte que preocupa. Hi hauria dues possibles sortides. Que tinguessin controls per garantir la solvència de l’Entitat i per tatnt la seguretat dels dipòsits, i , per una altra part, per aquells casos que no hagi secció de crèdit, anar tancant acords amb entitats financeres que utilitzessin l'estructura de les cooperatives per no deixar de donar serveis, encara que fossin dos o tres dies a la setmana. Hem d'evitar els nombrosos problemes que causa no tenir una oficina d'aquest tipus en un poble petit.


Huguet és conscient que “no es poden mantenir el centenar llarg de cooperatives que tenim a les nostres comarques”. La clau, potser, del model d'Unió és la implementació d'un model de gestió privada sobre una base de producció i comercialització clàssica. I una altra clau ha estat l'esforç en el camp de l'investigació, obtinguen, per exemple, el liderat en excipients orgànics extrets de la closca d'atmella per a laboratoris farmacèutics, i la investigació sobre les propietats de la garrofa que poden portar en un plaç mitjà a importants avenços en el camp de la nutrició.


PERFIL
Edat 59 anys.
Professió: Director General d'Unió.
Aficions: Practicar esport.
Trets principals dels seu caràcter: Emprenedor, lluitador, comunicador, responsable, perfeccionista.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies