Tarragona Empresarial al Twitter 18/06/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Entrevista


”Per a sorpresa nostra, BMW va venir a buscar-nos”
Manel Oliva, gerent Oliva Motor

J.A.D.
27/06/2013

La família Oliva porta prop de mig segle en el sector de l'automoció. Gràcies al seu patriarca, Joaquín Oliva Valls, té incorporat al seu ADN la comercialització de vehicles. No importa si els temps són durs: no hi són al sector per una conveniència conjuntural. És una aposta que ja va per la seva segona generació. Avui, les diverses marques en concessió del holding familiar (Peugeot, Citröen, Honda) concentren el 25% de les vendes de cotxes a Tarragona. I ara incorporen BMW, a través d'Oliva Motor, nova concessió de la marca bàvara.


Per què BMW?
La veritat és que nosaltres no vam anar a buscar la marca: ells ens van fer una proposta. El nostre llideratge provincial en la venda d'automòbils va fer que BMW es fixés en el nostre Grup. Evidentment, tenir aquesta marca ens dona una gran solidesa, suposa un gran pas. I crec que BMW ha trobat en nosaltres el que estava buscant.

Llavors la proposta va ser una sorpresa...
Si, ens va sorprendre. El Grup sempre ha volgut tenir una marca premium, però mai vam pensar que una firma d'aquestes característiques estigués disponible.

Seran la única concessió oficial de la marca a les nostres comarques?
Si, però hem de tenir en compte que les marques et donen la concessió però en un futur, al venciment del contracte, pot ser que no té la renovin. Vull dir que has de mantenir els nivells de vendes que acordis amb ells, amb uns mínims, i a més, complir estrictament amb els estàndars de qualitat. També hem d'assenyalar que BMW és una marca que s'implica molt amb el concessionari; en aquest sentit és un model. No hem d'oblidar que més enlla de la gama BMW en cotxes també tindrem les seves motos, i per altra part els models MINI, amb un tractament diferenciat en exposició i comercialització.

A més imagino que complementa per damunt a les altres marques del Grup.
Aquest factor és molt important ja que nosaltres soms conscients que quant tens vàries marques es produeixen sinergies que afavoreixen a cada una d'elles i ens permet com a Grup oferir alguns serveis conjunts de reforç de totes les concessions. Precisament hem dissenyat un concessionari amb 3.000 m2 al que hi ha que afegir-hi tots els serveis complementaris que ofereix el Grup Oliva a través de diverses empreses: assegurances, recanvis originals, xapa i pintura, serveis de recolzament a tots els concessionaris,...

Com s'articularà la nova concessió? Disposaran de representació en d'altres localitats a més de Tarragona?
No. Les instal·lacions de Les Gavarres seran l'únic punt de venda. No creiem necessari tenir més llocs de distribució. Si la gent es desplaça a una gran ferreteria o a una gran superfície especialitzada en esports, per exemple, amb molta més raó ho farà per adquirir un cotxe.

I després de BMW?
Estem atents a tot el que succeeix en el mercat. Ja hem tingut opcions de fer-nos amb d'altres marques. Mai es sap...

Precisament el sector viu nombrosos canvis en les concessions: la representació d'algunes marques canvia de mans amb certa freqüència.
El cert és que, efectivament, hi ha molt moviment. És el que hem viscut en el sector durant molts anys, no únicament ara. De fet, com he comentat, nosaltres hem pogut sumar altres franquícies a les que ja tenim, i les hem descartat, però amb BMW donem un gran pas i ara hem de consolidar la nova concessió. És una gran oportunitat.
Algunes marques estan també reestructurant les seves zones de distribució. El mercat espanyol és actualment molt petit i els fabricants volen optimitzar els seus punts de venda.

Les bones marques perden menys en temps de crisis...
Aquesta és una de les coses que ens agrada de BMW, la seva estratègia és créixer, incorporar contínuament nous models (un cada 7 mesos ). Busquen sempre formules per millorar, incorporen novetats no tan sols en models si nó en la manera de comercialitzar-los. BMW viu una gran expansió en tot el món, amb grans creixements. I malgrat la situació del nostre país, la marca està realitzant un gran esforç en reorganitzar la seva xarxa de concessionaris i motivar-los per a que les vendes continuïn millorant.


Fa cinc anys es venien a la nostra província uns 24.000 cotxes anuals. Avui la xifra queda en 7.000. Un panorama descoratjador. Per contra, el Grup Oliva vol continuar seguint creixent en el sector amb un argument senzill, que és el d'especialitzar-se en el que saben fer. “La nostra feïna es vendre cotxes”, resum Manel Oliva. Però existeix un factor determinant en el potencial d'aquest grup empresarial: els cinc fills del fundador treballen en ell, cada un portant una empresa. Joaquin, Margarita, Santiago, Fèlix i Manel. Empreses que vetllen pels seus interessos, però amb la vista posada en que les altres millorin i creixin. I en aquest afany i son des de 1965.

PERFIL
Edat: 42 anys
Professió: Gerent Oliva Motor i Tecnotarraco.
Aficions: Família, viatjar i golf.
Trets principals del seu caràcter: Optimista, persevernt i positiu.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies