Tarragona Empresarial al Twitter 18/06/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Entrevista


''La crisi s’emportarà un 40% de granges per la dificultat financera en adaptar-se''
Agustí Roig, Director general Agustín Roig, SA.

ED
25/04/2012

Propietari d'una de les grans empreses del sector. Comercialitza 24 milions de dotzenes d' ous a l'any, amb un parc de més d'un milió de ponedores, factura al voltant de 24 milions d'euros. Per contra el seu sector està immers des de fa anys en una crisi que sembla no tenir fi.

Com ha pogut anar salvant tots aquests anys?


Amb molt d’esforç, habilitats i un gran equip liderant tota l’organització com un centre d’imaginació, sentiment i d’idees a l’instant. Aquest és el diferencial per mantenir el nostre ritme de futur i competitivitat. Nosaltres ens hem salvat gràcies a la qualitat, l’avantatge competitiu de la nostra marca i la confiança dels nostres consumidors.

La crisi del sector, sumada a la general, s'està emportant per davant explotacions avícoles de gran tradició així com a petits
productors. No obstant veiem com la gran distribució porta anys apostant amb força per la venda d'ous...


Tot i que els ous no representen un benefici per a la gran distribució, no deixen de ser un reclam com a producte de primera necessitat i a la vegada una referència per les principals cadenes per falsejar el seu protagonisme de que tots els preus siguin baixos, doncs per a les cadenes, l’ou no deixa de ser una illa dintre de l’oceà comparat amb els milers de referències i en les que arriben a marginar fins al 200%. Inclús s’han regalat ous per la compra d’altres productes.

L'ou, a més, és un producte que s'ha utilitzat per compensar per exemple l'IPC.

Si, també és cert que aquesta és una altra campanya que està per fer. És veritablement injust donat que sempre es compara amb el preu del mes anterior encara que s’estés venent per sota cost. L’ou és un dels productes que més ha contribuït a mantenir el preu de la cistella de la compra.

Entre unes i altres coses l'ou sembla un producte desprestigiat. Què s’hauria de fer per a recobrar el valor com producte alimentari de primer ordre?

Realment és un producte desprestigiat donat que a més de vendre’l a preus molt baixos, se li han imputat qüestions com la salmonella o el colesterol, quan realment això és totalment fals, tal i com s’ha demostrat en totes les experiències amb estudis realitzats per universitaris d’arreu del món.

Per tant, per recobrar l’ou el seu valor i el protagonisme que li correspon, només caldria iniciar la batalla de l’ou: Posar en línea a les dos primeres cadenes de distribució de l’estat per trencar aquest negatiu sistema de competitivitat i afavorir a les empreses de producció el creixement de manera integral en les de la distribució. L’administració ha d’iniciar una campanya seriosa sobre aquesta qüestió, ja que per fer país s’ha de defensar el que mengem i valorar el que produïm. Tenir un consumidor ben assabentat i defensat, avui comprar lo més barato del mercat, per exemple amb un detergent, no és lo mateix que comprar un producte alimentari per a estalviar diners, molts cops en detriment de la pròpia salut. El consumidor té que assabentarse que un ou no és tan sols un ou. Repetiré un cop més que al mercat hi ha ous de qualitat i fins i tot, ous de salut. Només cal fer una analítica del valor d’un ou per saber de la seva qualitat, en vitamines i la distribució dels seus greixos.

La seva empresa va ser la primera en comercialitzar ous enriquits amb Omega 3, més tard vingueren les gallines camperes i el seu programa de ‘gallines felices’ que és un model clarament importat d'altres països. Però es tracta d'un producte, una aposta per la qualitat, que potser el mercat no demana encara...

Nosaltres hem estat pioners en la producció d’ous enriquits amb omega 3 i omega 6, tal com vostè diu. Després, ja fa molts anys, vam iniciar la producció d’ous de gallines camperes i aquest any, apostant un cop més per la qualitat, pel consumidor, pel benestar animal i per una avicultura sostenible, hem iniciat la producció d’ous en sistemes alternatius, és a dir, de gallines en llibertat invertint perque la nostra marca Ous Roig correspongui integrament a ‘gallines felices’, és a dir, gallines criades a terra i amb accés a l’aire lliure.

I ara tenim la nova normativa de benestar animal. Pot explicar en què consisteix i quina repercussió té ja pel sector?
Mireu, la normativa de benestar animal va ser publicada al DOUE l’any 1999 i s’ha iniciat la seva aplicació el primer de gener d’aquest any. Consisteix en que les gallines tinguin més espai, es a dir 750 cm2 enlloc del 550 cm2 que tenien ara a l’interior de les gàbies. Disposen d’un niu enfosquit per poder anar a pondre, gàbies de més alçada i menys pendent i finalment d’unes llimes per rascar-se les ungles. Això representa la normativa, però podem avançar-vos que degut a la descapitalització i a la falta de recursos, segons la Comissió Internacional de l’Ou i d’altres declaracions oficials, a Europa pot desaparèixer un 23% de l’avicultura de posta, així com un 40% a l’Estat Espanyol. Ara bé, a molts països com Holanda, Alemanya i Anglaterra el 100% dels ous es venen ja de sistemes alternatius com el que tenim nosaltres, i els ous produïts en gàbia van destinats a la industria alimentaria.

D’aquí que les nostres inversions estiguin destinades al projecte ‘gallines felices’, que tard o d’hora igual com esta succeint a França e Itàlia, el consumidor està augmentant les seves compres dintre d’aquest segment de mercat i les marques blanques estan passant a ser merament testimonials.

Què passa amb el consum d'ou a Espanya? Fa anys quasi érem líders mundials.

El que ha passat és la falta de mètode en donar a conèixer les bondats de l’ou i la falta de valoració. Avui a Mèxic, país on més es porta a terme aquesta tasca informativa, estan menjant 350 ous/càpita, al Japó, país més desenvolupat que el nostre, on hi ha més expectatives de vida i que segons la Universitat de Kawasaki atribueix a l’ou com un dels productes bàsics per a la salut, estan menjant prop dels 330. A l’Estat Espanyol sols es consumeixen uns 170 en closca a les llars i 210 si incloem l’ou que consumeix la industria alimentaria, quan, tal com vostè diu l’any 79 quasi vam ser líders mundials en consum d’ous, concretament 385 ous/càpita, després d’Israel en 417. Per tant, existeix un desequilibri entre la distribució i la producció, i crec que en compliment de la nova normativa, la manca d’ous ajudarà a la dignificació del nostre sector dels ous a l’Estat Espanyol.

Tornem a la seva empresa. Després del projecte ’gallines felices’, quins altres té pensats posar en marxa?

Uff. Encara en queda molt del projecte de ‘gallines felices’; penseu que avui tenim construïdes i en funcionament 3 naus de cria - recria i 8 naus de posta i el projecte contempla, 4 naus de cria – recria i 12 naus de posta en total. Per tant, primer hem de pair bé els 8 milions d’euros que estem invertint en el projecte i després, a mesura que es clarifiqui el sector, que els consumidors es situïn en la direcció adequada, és a dir, coneguin veritablement el producte i les necessitats augmentin, decidirem el més convenient per mantenir el ritme de futur. Tot canviarà quan Espanya es vagi alineant amb la resta d’Europa amb el consum d’ous produïts amb els sistemes alternatius que avui difícilment arriben al 5%.

Potser també l'adquisició d'altres empreses?

No pensem pas per ara l’adquisició d’altres empreses, doncs com ja he dit abans les inversions que s’han fet, no han estat en la línea adequada i sempre seria millor guanyar producció amb la construcció de noves explotacions pròpies. Tot i això estaria en línea de l’augment de la nostra quota de mercat de ‘gallines felices’.

Què ens depararà el futur en el seu sector?

El futur del nostre sector passa perque la crisi s’emporti un 40% de granges per la dificultat financera en adaptar-se. Penso que la falta d’ous durarà molt temps a no ser per la incapacitat de defensa de les organitzacions, si és permet l’entrada d’ous de tercers països on aquestes normatives no estan en vigor. Imagini només que per exemple, als Estat Units aquesta normativa de benestar animal entrarà en vigor el 01/01/2031. Com diu Antonio Lobato a les retransmissions de la fórmula 1, les nostres previsions de futur dintre de l’economia productiva “qualsevol paregut amb la realitat serà pura coincidència”.

Perfil

Edat: 71
Professió: Emprenedor
Aficions: Viure el present creant riquesa i treball, i ser feliç
Trets principals del meu caràcter: Responsable, sensible, creatiu, apassionat, ...
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies