Tarragona Empresarial al Twitter 18/06/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Entrevista


'El futur d'Altafulla no és el monocultiu del turisme'
Fèlix Alonso, Alcalde d'Altafulla

J. A. DOMÈNECH
15/09/2016

Altafulla ha viscut una temporada turística excepcional. Un ple històric, que obliga a fer una reflexió a fons sobre el model econòmic de la població del Baix Gaià. No és temps de conformar-se, ens al contrari. El seu alcalde, Fèlix Alonso, busca situar-la en el mapa com a referent en altres àmbits, i, alhora, perfeccionar el seu model turístic.

Altafulla pot morir d'èxit amb el turisme.
Aquest any hem tingut un boom pel que fa l’afluència, ja sigui pels hotels i altres serveis turístics, o per la gent que té segones residències. També és cert que part d'aquest èxit es deu a problemes d'altres destins turístics, tot i que això ha passat també a Marbella o a Girona, per exemple. No obstant això, ens orgullim d'haver tingut un turisme de caràcter familiar.

En aquest sentit , Altafulla sempre ha tingut bones temporades turístiques; vull dir que en els moments més durs de la crisi no s'ha notat tant com en altres llocs. De fet, la població registra una tassa d'atur baixa (11,2%).
Sí, precisament per això, crec que ens ha faltat durant la crisi un impuls de millora, que la gent s'adonés que s'ha de millorar, tot i que la crisi no ens ha afectat tant com a altres poblacions, efectivament.

‘El nostre model ideal seria el sector productiu quaternari, d'altes tecnologies’


Voldria doncs matissar o canviar al model turístic de la població?
Ens hem adonat que hem fet massa coses, és a dir, moltes iniciatives privades, que òbviament volen generar benefici, utilitzen espais públics per realitzar activitats, com per exemple el que és el nostre aparador, la platja. I això genera fricció, ja que és veritat que es mou l'economia, però segurament aquella família que venia a passar uns dies, es quedarà enrere quan vegi un excés d'activitats i crec que això s'ha d'afinar, i serà molt difícil, ja que tenim molta empresa i molta activitat. Perquè preferim gastar-nos més, i fer menys, que gastar poc però que l'atractiu turístic no sigui de qualitat.

Llavors pot ser que un turisme que venia pot arribar a cansar-se de tanta activitat lúdica-festiva?
Hi ha una majoria silenciosa que no diu res, però que pot arribar a no vindre en un futur. Per exemple, un altre perill també són les terrasses dels bars, perquè ocupen molts carrers, però generen soroll, i s'ha de trobar un equilibri, entre joves i famílies.
Tasca ben difícil...
Les terrasses generen diners, a canvi de soroll i espai, i sol restar atractiu a la població. Per desgràcia és així, el sobreèxit és la nostra mort. La gent escull Altafulla per la qualitat de vida, i el futur d’Altafulla no és únicament el turisme. S'ha d'intentar mantenir tota aquesta gent perquè dóna una imatge de qualitat vers els estrangers, i a més si les famílies habitants són benestants, la qualitat de vida puja.
Desgraciadament, a més, la població jove ben qualificada, no es queda a Altafulla, se’n va a l’estranger.

En aquest sentit, alcalde, us agradaria obrir-vos a un altre tipus de model empresarial?
Clarament, el futur d'Altafulla no és el monocultiu del turisme. Nosaltres volem oferir-nos no tant com a sector industrial, però tampoc volem qualsevol cosa. El nostre model ideal seria el sector productiu quaternari, d'altes tecnologies, per desgràcia això és quasi impossible, llavors de moment busquem aquells que ja tenen empresa, escullin Altafulla per viure, inclús per establir un espai per a una oficina de qualitat, amb una població amb la que es senti a gust, més que a qualsevol altra població, i per això el nostre govern hi lluitarà.
Alguns dels directius d'empreses del clúster petroquímic ja viuen a Altafulla, i formen part de la majoria silenciosa que hem comentat abans, per tant, se'ls ha de cuidar. Realment Altafulla és una població molt ben situada, i amb un futur que si es mouen les vies del tren, es podria fer una estació intermodal...

Com va el tema polígon industrial?
Aturat, encara que està tot fet, però falta demanda, i la iniciativa privada no apostarà si no veu, per exemple, que hi ha una millora de les infraestructures, com el desdoblament de la N-340. S'ha d'aconseguir, definitivament, que el lloc privilegiat en el qual estem es materialitzi, i això millorarà notablement Altafulla i inclús Tarragona.

Un polígon industrial que podria afectar al negoci local?
En absolut, jo crec que inclús el millorarà. També és curiós, com altres alcaldes s'estranyen quan els dic que encara hi ha gent a Altafulla que s'enfaden quan proposem fer una via peatonal comercial, vulguis o no, això enrederirà més el creixement d'Altafulla. Un altre problema és que molta gent encara creu que als pobles hi ha ciutadans de primera i de segona, i això per obrir-nos és un obstacle.

Com treballen a Altafulla el tema de l’emprenedoria empresarial?
Intentem implementar cursos de formació, intentem treballar amb la URV, posarem un coworking, que no funcionava, i donarem tot tipus de xerrades, perquè tothom sobretot pel tema d'internacionalització, noves tecnologies i posicionament.

Hi ha un tema que a Altafulla no acaba de quallar: l'oferta gastronòmica.
És cert, tenim un problema que hem d'afrontar. Necessitem llocs on es pugui menjar bé i barat, perquè vingui gent de fora només a dinar, com passa a altres poblacions.
Ara farem les Jornades de la Garrofa, amb llibre i tot, on intentem que aliments locals s'introdueixin als plats, i elevar el nivell gastronòmic d'Altafulla, ja que opinem que li falta una espenta.

Fèlix Alonso vessa vitalitat i optimisme, i alhora fermesa en les seves conviccions. És un lluitador polític de la vella escola, ha sabut guanyar-se la confiança de molts dels seus convilatans. Un alcalde atípic que té idees clares de futur, però alhora evita fugir de la realitat.

PERFIL
Edat: 55 anys
Professió: Periodista
Aficions: Ciclisme i lectura
Trets principals del seu caràcter: Optimista, positiu, exigent amb mi mateix

Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies