Tarragona Empresarial al Twitter 18/06/2019 subscripció gratuïtaSubscripció contactar

    

Inici » Entrevista


''El sector empresarial de Reus és molt dinàmic però poc visible a la resta de Catalunya''
Andreu Pintaluba, director general Andreu Pintaluba SA

F.G.
01/03/2012

Gran part de l’actualitat passa per les reformes que vol aplicar el Govern de l’Estat i l’aprovació dels seus pressupostos. Creu que les mesures que es volen aplicar ajudaran a veure la llum al final del túnel?

En primer lloc, la situació és preocupant per aquesta política que ens està forçant a aplicar la Unió Europea, ja que obliga a l’Estat a controlar excessivament el seu deute i això ens està portant a no preocupar-nos per generar creixement. Per tant, dins d’aquesta preocupació, i esperant a veure quina línia agafaran els pressupostos generals de l’Estat, les reformes que s’estan fent, principalment, són la financera i la laboral. La primera té com aspecte positiu que si aconsegueix que els bancs disposin de crèdit a nivell internacional podran començar a distribuir-lo entre les empreses i consumidors. Aquest seria el primer punt perquè hi hagués més alegria financera i es poguessin fer més inversions, perquè avui en dia l’efectiu és una cosa escassa. La part negativa de la reforma financera és que, des del meu punt de vista, es viurà una reducció d’entitats bancàries o bancs pels processos de fusions que es donaran i que, si ve crearan entitats més potents, es reduiran les possibilitats.

I pel que fa referència a la reforma laboral, quina opinió li suscita?

La reforma laboral és perjudicial per l’individu però és bona pel col·lectiu, tant com a treballador com per l’empresa. Per tant, és una reforma que feia temps que necessitàvem perquè ens apropa a les diferents línies que hi ha Europa. Si volem ser competitius hem d’anar cap a una política laboral comuna, que la nostra llei laboral s’homologui a les diferents lleis laborals que hi ha a la resta d’Europa. Això es bo pel país però sóc conscient que perjudica a l’individu i que només ajudarà a mig-llarg termini a crear llocs de treball. També hem de tenir en compte que les últimes reformes laborals no van ser útils ni suficients.

Andreu Pintaluba SA és una empresa dedicada, fonamentalment, a l’alimentació i salut animal. El seu sector nota més la crisi?

El sector agroalimentari, que no hem d’oblidar que és el més important de Catalunya, és un dels sectors que està patint menys la crisi. La sofreix per falta de finançament i perquè els teus productes no tenen tanta sortida entre els clients com abans. Per tot això, si que és veritat que la pateixes de forma més col·lateral perquè no hi ha hagut una gran crisi de demanda, ja que en última instància, la gent pot menjar una carn més econòmica o menjar més ous que carn de vedella, per posar alguns exemples.

Tot i així, la seva empresa està aplicant diversos mecanismes per reduir la despesa. Quins són?

En aquests darrers dos o tres darrers anys el que hem intentat és tenir molta cura de la gestió del risc dels clients. També intentem fer una gestió que controli el màxim les despeses. Aquestes dues línies reuneixen les principals actuacions que ja es portaven fent abans de la crisi econòmica però que, en aquests moments, apliquem de forma molt més curosa.

La supervivència d’una empresa passa, avui en dia, per disposar d’una activitat internacional potent? Quin és el seu volum?

Hem de diferenciar alguns aspectes, ja que els nostres productes que surten de Reus cap a l’estranger suposen un 15% de la facturació d’Andreu Pintaluba SA. Però tenim les filials de Brasil i Argentina, que són empreses locals, i que per tant ja no exportem nosaltres sinó que elles mateixes són les que adquireixen el producte de diferents indrets. Per tant, de l’activitat internacional del grup, un 25% prové de l’estranger i, la resta, és local i nacional. El 25% del negoci internacional com a grup està comptabilitzat fora d’Espanya sense perdre de vista que estem presents amb filials a Portugal, Argentina, Brasil i una petita aventura a Líbia, que encara és molt anecdòtica, i venem a 45 països diferents.

Per tant, centren el seu esforç en el mercat Sud-americà?

El sector de la nutrició i salut animal, tot i que també tenim una part humana, és un mercat molt madur que a Europa no creix degut a les condicions mediambientals actuals que són molt estrictes. Això fa que el nostre volum de negoci no hagi disminuït amb la crisi però que tampoc augmentés excessivament abans. Aquest fet ha comportat una reducció i concentració de clients a nivell europeu i, per aquest motiu, hem apostat per les dues grans àrees que hi ha en aquest moments de creixement com són Àsia i Sud-amèrica, on per raons culturals és el nostre principal mercat d’actuació. Seguirem a Europa i Espanya i esperem que, durant molts anys, hi hagi mercat de producció de carn local però les inèrcies del mercat fa que centrem més les nostres sentits en els altres mercats.

Podríem analitzar les grans dades del Grup Pintaluba?

Grup Pintaluba està format per un conjunt de 13 empreses i 225 treballadors que, com a grup, van facturar l’any passat 200 milions d’euros. L’empresa mare és Andreu Pintaluba SA, fundada l’any 1978, que va facturar 125 milions d’euros el 2011 i té una plantilla de 98 treballadors (20 persones de les quals estan dedicades a desenvolupament de nous projectes i registres). Del conjunt d’empreses totes estan especialitzades en alimentació i salut animal menys Alifarma, que compta amb un soci que es dedica als productes additius i funcionals com els iogurts amb fibra o els Omega 3 entre altres. Per tant, aquesta pertany al sector de la nutrició i salut humana que vindria a facturar uns 24 milions d’euros, que representaria entre un 10 i 12 per cent del total del grup.

En un sector com l’agroalimentari, la investigació i la innovació són dos línies constants per seguir sent competitius. En aquest sentit, una implantació com el Tecnoparc a la ciutat els deu resultar molt beneficiosa…

Era un concepte molt positiu per la ciutat que s’ha vist bastant condicionat per la crisi econòmica. En l’apartat que conec més, que és el que fa referència al Centre Tecnològic en Nutrició i Salut (CTNS), un conjunt d’empreses locals mitjançant sinèrgies procedents de la universitat i el Ministeri de Ciència i Tecnologia van pensar en tirar endavant una sèrie de serveis a les empreses de nutrició i salut per ajudar-les a poder desenvolupar productes funcionals d’alt valor afegit.

Com a president del consell del patronat del CTNS, com valora la seva aportació a la ciutat fins al dia d’avui?

El CTNS porta tres o quatre anys treballant en diferents projectes i empreses però amb el handicap que ha tingut fins al dia d’avui de no disposar d’una ubicació adequada per un parc tecnològic en nutrició i salut. A través d’un préstec del Ministeri de Ciència i Tecnologia, vinculat a través de la Universitat Rovira i Virgili, s’ha pogut fer un edifici que serà inaugurat aquest primer semestre d’enguany. Fins ara hem subcontractat els serveis a la mateixa universitat i a d’altres centres, però ara podrem anar a buscar a empreses més punteres per poder col·laborar amb elles amb estudis en nutrició i salut ja que serem més visibles i comptarem amb una plantilla més àmplia.

Quina opinió li mereix el sector empresarial de Reus?

El sector empresarial reusenc és molt dinàmic a nivell d’empresa privada però és poc visible a la resta de Catalunya. Tot i que és un sector amb moltes ganes de fer coses, Barcelona i Girona s’ho emporten tot, ja sigui per l’excessiu centralisme de la Ciutat Condal o per l’impacte del turisme i la restauració de Girona. Penso que tot l’empresariat del Camp de Tarragona té molt a dir.

Les comunicacions de la demarcació continuen sent un dels principals cavalls de batalla?

És una de les carències més importants. Situacions com les de l’Aeroport de Reus o les del Port de Tarragona són incomprensibles. En el cas del Port s’hauria de poder comptar amb una línia de creuers important perquè els turistes poguessin gaudir de les oportunitats del turisme que ofereix la demarcació. A més, també s’hauria de procurar augmentar, per exemple, les línies directes amb destins com la Xina. En el nostre cas ens veiem obligats a exportar des de Barcelona, si ve és veritat que el Port de Tarragona s’ha especialitzat molt amb el tràfic de la química, els pinsos i els cereals.


Perfil

Edat: 41
Professió: Llicenciat en Econòmiques i Direcció d’Empreses
Aficions: Esport i viatjar
Trets principals del seu caràcter: Una perosna molt activa, inquieta, propera i curiosa.
Logo Empresa al dia Edita: Comunicación Externa S.L. - info@empresaaldia.org
Fotografia: Xavi Jurio - Arxiu ED
Aviso Legal  Política de Privacidad  Política de Cookies